Sağlık

Uzmanı uyardı: Sahte içki zehirlenmesinde bu belirtilere dikkat!

17 Kasım 2022 10:17

Sahte içki ölümlerinin artmasının ardından birçok ilde operasyonlar gerçekleşiyor. Peki ölüme götüren sahte içki nasıl anlaşılır? Prof. Dr. Ahmet Aydın sahte içki zehirlenmesinin vücuttaki en önemli belirtisini anlattı.

Son dönemlerde sahte içkiden ölenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Peki zehirlenmeler kişiye göre değişir mi? Belirtileri neler? HaberGlobal’in haberine göre sahte içkinin ölüme götüren sürecini Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Farmasötik Toksikoloji Ana bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın anlattı.

Prof. Dr. Ahmet Aydın, zehirlenme belirtilerinde en dikkat çeken görme bulanıklığı olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Zehirlenmelerle birlikte vücudun asit baz dengesini asit hale getirerek değiştiriyor. Normalde belli bir zaman sonra mide bulantısı gibi çok spesifik olmayan belirtiler ile başlayabilir. 2-3 saat içerisinde görme ile başlayan reaksiyonlar başlıyor.

Vücut önce asit hale geliyor ve her organ yavaş yavaş etkilenmeye başlıyor. Asit temas ettiği her organa zarar veriyor. Ancak ilk belirtisi klasik mide bulantısı olabilir ama en önemli belirtisi görme bulanıkları.

Görme bulanıkları 12 saat içinde kayba yol açabilir. Bu süre alınan miktara göre değişebilir.

Daha az alındığında daha uzun sürede daha çok alındığında daha kısa sürede bu etkiyi yapabilir.

Bir gün sonra ise görmedeki hasar kalıcı hale gelebilir.”

TIKLAYIN - Sahte içkiden ölenlerin sayısı yükseliyor