Yaşam

Ütü bir hediye midir, mutfak robotu anneleri mutlu eder mi?

Annelere sorduk...

30 Nisan 2019 16:38

T24
Gonca Tokyol

Anneler Günü’ne sayılı zaman kala Türkiye’de de faaliyet gösteren bir ev aletleri firmasının sosyal medyada yayınladığı reklam tepki çekti. Sene 2019’da yayınlanan reklamda ev işleri kadınların görevi olarak tanımlanıyor, bu cinsiyetçi ön kabul üzerinden de annelerimize küçük ev aletleri almamız tavsiye ediliyor. Ev işlerinin kimin yapacağının cinsiyetle hiçbir alakası olmadığı gerçeğini gözden kaçıran reklamın sloganı da, Kahraman Annem.

Firmanın sosyal medyada büyük tepki çeken bu reklamını ve Anneler Günü’nde hediye olarak küçük ev aleti almak isteyip istemeyeceklerini, evde iş bölümünün nasıl olması gerektiğini annelerimize sorduk. Gülfidan Tokyol (annem), 58 yaşında. Anneler Günü’nde annelere ev hediyesi alınmasına ‘kesinlikle’ karşı çıkıyor; neden mi, Datça’dan gönderdiği videoda kendisi anlatıyor:

“Çünkü annelerin Anneler Günü’yle ev hediyesi arasında hiçbir bağlantı yok. Anneniz evin hizmetçisi mi? Hayır, değil. Annenizi seviyorsanız annenize ait bir şey almanız gerekir, ev hediyesiyle ilgili bir şey almamanız gerekir. Ben ev eşyası mıyım, neden beni ev eşyasıyla değerlendiriyorsunuz; ben bir insanım bana benim için gerekli olan bir şey alın.”

T24’te yan yana masalarda çalıştığımız Efe Altay’ın annesi 66 yaşındaki Nevcihan Altay da aynı fikirde. Konya’da yaşayan Nevcihan Hanım’a göre anneler durmadan iş yapsın istiyoruz, ev aletlerini de o yüzden alıyoruz. Bu Anneler Günü’nde ‘değerli bir şey’ istiyor, ev aleti değil: “Takı gibi bir şey ama çiçek bile olabilir.”

Aslında mesele alınan hediyenin değerinde ya da pahasında değil, annelerimizi ne olarak gördüğümüzde. Aynı sektörde çalıştığımız Markalı İçerik Editörü Mahmut Tezcan’ın annesi Ümmühan Tezcan da aynı fikirde. “Klasik olacak ama çocuğunun sevgisi annelere yeter” diye söze başlıyor, sonra devam ediyor: “Bir çiçek, bir selam, arayıp da 'Annecim Anneler Günün kutlu olsun' dese insanları mutlu etmeye yeter.”

Ümmühan Hanım Sakarya’da yaşıyor, oğlu ise İstanbul’da; o yüzden de soruma cevap verirken aslında tam olarak Anneler Günü’nde ne hediye istediğini üstü kapalı bir mesajla iletiyor: "Yakınlardaysa eğer evladınız bir yerde bir çay-kahve içmek, bankta oturup sohbet etmek de yeter, illa bir hediye lazım değil.”

"Annelerin işini evde yaşayanlar kolaylaştırır, aletler değil"

Peki ya annelere ev aleti hediye edilmesi konusunda ne düşünüyor? “Annelerin işini aslında evde yaşayan fertler kolaylaştırır, aletler değil. Biz eşimle paylaşırız ev işlerini. Kadın-erkek işi olarak değil ama kimin gücü hangi işe yetiyorsa, ona göre paylaşırız. Ev eşyaları sırf anneye özel değil ki. Herkes kullanabilir. Bizde bulaşık makinasını eşim boşaltır, süpürgeyi o yapar” diyor ve gülerek ekliyor: “Sadece çamaşır makinası bende, şimdilik ona karışmıyor ama onun da zamanı var.”

Gülfidan Tokyol da onunla aynı fikirde: “Birlikte yaşıyorsak ev işlerini paylaşarak yapmamız gerekiyor. Neden sadece anneler yapmak zorunda olsun bu işi?"