Gündem

Usta oyuncu Rasim Öztekin, son yolculuğuna uğurlandı; "Toplumun tüm kesimlerini biriktiren bir insandı"

Öztekin için, Ses Tiyatrosu'nda tören düzenlendi

10 Mart 2021 13:27

Kalp rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybeden tiyatronun usta ismi Rasim Öztekin, son yolculuğuna uğurlandı. Öztekin'in Türk bayrağına sarılı ve üzerine Galatasaray bayrağı da konulan tabutu, önce mezun olduğu Galatasaray Lisesi'ne getirildi. Buradaki törenin ardından tabut, Öztekin'in profesyonel tiyatro hayatına başladığı Ses Tiyatrosu önünde cenaze aracından indirildi. Tören mangası usta oyuncunun tabutuna omuz vererek, tiyatro sahnesine getirdi. Ailesi, sevenleri ve sanat camiasından çok sayıda kişi, usta oyuncu için son görevlerini  yapmak üzere tiyatro salonuna geldi. Törene Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yanı AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, AKP Sözcüsü Ömer Çelik, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı.

TIKLAYIN - Rasim Öztekin son yolculuğuna böyle uğurlandı

Törende konuşma yapan kızı Pelin Öztekin, "Geldiğiniz için herkese çok teşekkür ederim. Konuşma hazırlamadım açıkçası. Sadece babama teşekkür etmek istiyorum. Benim ilk aşkım olduğu için, ustam olduğu için, bana her şeyi öğrettiği için. Evet o bütün saydığı ustalardan öğrendi. Onların yanında benim de yetişmemi sağladı. Ben burada büyüdüm. Bu sahnede onu izleyerek büyüdüm. Bu sahneye böyle çıkmak istemezdim baba. Ama bak baba, birlikte aynı sahnedeyiz. Onu çok seviyorum, her şey için, herkese çok teşekkür ederim" dedi. 

Öte yandan Öztekin, konuşmasının ardından sahneden inmeden önce, babasının tabunu öptü. Ayrıca, törenin ardından cenaze aracına yüklenen tabutun üzerinden, babasının Galatasaray atkısını alarak kokladığı görüldü. 

"Çok değerli bir ustamız"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yaptığı konuşmada şunları söyledi: 

 "Rasim Öztekin usta televizyonda, sinema perdesinde, hepsinden öte tiyatro sahnesinde güler yüzümüz, duygu ve düşünce aynamız, kimi zaman kendimiz, kimi zaman çok farklı insan hikâyelerinde rehberimiz olmayı başardı. Ve bütün bunları çok büyük bir başarıyla bize sunarken, herkesten farklı olarak sahneyi, rolünü seyircinin huzurunda değil, seyirciyi hayatının içinde hissettirerek çok farklı bir başarı elde etti. O yüzden yeri doldurulmaz, çok değerli bir ustamız…"

"Kavuğu bize teslim ettin, asla pişman olmayacaksın"

Rasim Öztekin'in geçtiğimiz aylarda kavuğunu devrettiği Şevket Çoruh ise, "Çok uzun zamandır hepimizi zaman makinesinden indirip, 2000'li yıllardan 80'lere götürdü. Rasim abi, 3 gün öncesine kadar hâlâ o zaman makinesinde bilet kesiyordu. Ta ki zamanın öneminin olmadığı yerde, ustaları ile buluşmaya gidene kadar. Rasim abi, kavuğu bize teslim ettin, asla pişman olmayacaksın. Evinde, Ses Tiyatrosu'nda, Orta Oyuncuların evinde sana tekrar söz veriyoruz. Huzur içinde uyu Rasim abi…" diye konuştu.

"Orta oyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı"

Öztekin'in ustası, Oyuncu Ferhan Şensoy ve Derya Baykal'ın kızları Derya Şensoy da sahneye çıkarak, sağlık sorunları nedeniyle babasının törene katılamadığını ancak Rasim Öztekin için bir mektup ilettiğini kaydetti. Şensoy,  "Babam Ferhan Şensoy, Rasim abiin ani, acı, çok erken ve zamansız haberini aldığında pandeminin başından beri olduğu Bodrum'daydı. Sağlığı şu an burada olmaya elverişli olmadı fakat Rasim abie bir veda mektubu var. Onu iletmek istedi" dedi. 

O mektupta, şu ifadelere yer verildi: 

 "Orta oyuncuların amatör konu nöbetçi tiyatrodan yetişti Rasim. Kısa sürede Orta Oyunculara katıldı. Kavuğumu ona devrettim. Orta Oyuncularda çok başarılı bir dönem yaşadı. Kimi rahatsızlıklarından dolayı sahneyi bıraktı. Kavuğu Şevket Çoruh'a devretti. Günü geldi uçtu gitti gökyüzüne, kavuklu fotoğrafı asılı durur Ses 1885'te. Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne, buluşuruz gökyüzünde, neşeli bir meyhanede." 

"Hayranlık belediğimiz bir sanatçı..."

Bir televizyon dizisinde Öztekin ile uzun süre birlikte rol alan Oyuncu Şoray Uzun ise, "Rasim abi önce hayranlık beslediğimiz bir sanatçı, daha sonra meslektaşımız, büyüğümüz, ustamız, rol gereği de olsa babamız oldu. Onu tanıyanlar, zaten biliyorlar. Anılardan başka onu anlatacak çok fazla bir şey yok. Rasim abiin vefat haberinden sonra, toplumun her kesiminden gelen mesajlar aşağı yukarı aynıydı. Aileden birini kaybetmiş olmanın acısı gibi bir acı verdi bize" ifadelerini kullandı.

"Onu burada görmek çok zor"

Yıllarca kendisiyle aynı sahneyi paylaştığını ve çok üzgün olduğunu ifade eden sanatçı Derya Baykal, şöyle konuştu: 

 "O kadar çok oyunda birlikte oynadık ki. Çok özel bir arkadaşımdı. Çok sevdiğim bir insandı. Şu an onu orada görmek benim için çok zor. Anlatamıyorum. Tarifsiz bir acı. Arkadaşlar özür diliyorum sizden. Cümle kurmakta zorlanıyorum. Hepimizin başı sağ olsun. Türk tiyatrosunun, sevenlerinin, ailesinin başı sağ olsun. Yeri her zaman kalbimizde olacak."

"Herkesin 'abi' dediği bir insan olmak herkese nasip olmaz"

Eşi Esra Kazancıbaşı da, "Sözün tükendiği yerdeyiz. Ne söyleyebiliriz ki. Sadece şunu söylemek istiyorum. Toplumun tüm kesimlerini biriktiren, herkesin abi dediği bir insandı. Büyük kayıp. Onun değerlerinin aslında toplumun tüm kesimine yayılmasını belki de bu vesile ile söylememiz iyi olur. Her insana nasip olmaz, herkesin abi dediği bir insan olmak" şeklinde konuştu. 

"Hayatı tasarlayarak göçtü"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da, "Çok özel bir insanı uğurluyoruz. Tabir-i caiz ise hayatı tasarlayarak göçtü. Özellikle kavuğun devri ile ilgili bizi ziyaret edip düşüncesini anlattığında, 'Hayatın neler getireceğini bilemiyoruz. Her an her şey olabilir. Ama ben üzerimde Türk tiyatrosunun büyük bir yükünü taşıyorum ve bunu en anlamlı şekilde devretmeliyim. Bu bakımdan bu işi beraber yapabilir miyiz?' deyince onur duyarız dedik. Ama bu kadar gerçekleri görmüş olması ve böyle acı bir olayla göç etmiş olması bizi derinden üzmüştür" dedi. 

Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi

Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen törenin ardından ise usta oyuncunun cenazesi alkışlarla buradan çıkarıldı. Öztekin için saat 15.00'te Zincirlikuyu Camii'nde cenaze namazı kılındı. Daha sonra Öztekin'in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedildi. (DHA)

Rasim Öztekin kimdir?

Rasim Öztekin (d. 14 Ocak 1959, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve dizi oyuncusudur.

İstanbul'daki Galatasaray Lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulundan mezun olan sanatçı, sahne yaşamında ilk deneyimlerini İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Nöbetçi Tiyatro'da amatör çalışmalarla edindi. Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğunda profesyonel tiyatro sanatçılığına başladı. 2016 yılında Kel Hasan Efendi'nin kavuğu, Ferhan Şensoy tarafından kendisine devredildi. 20 Eylül 2020 tarihinde ise kavuğu Şevket Çoruh'a devretmiştir.

1992-1995 yılları arasında televizyonlarda şov programları yaptı. 1994 yılında Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan'ın yazdığı "2071'de Türkiye" adlı müzikali sahneye koyup oynadı. Tiyatronun yanı sıra, sinema ve dizi filmlerde de rol almıştır. TRT'ye program metin yazarlığı ve bir dönem Akşam gazetesinde köşe yazarlığı yapmıştır.

Oyuncu Pelin Öztekin'in babasıdır.

Ödülleri

1988, Altan Erbulak Ödülleri, En İyi Oyuncu
1995, İsmail Dümbüllü Ödülleri, Yılın En Başarılı Oyuncusu
2003, Afife Tiyatro Ödülleri, Komedi ve müzikal dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2010, KALDER (Kalite Derneği) En Kaliteli Sanatçı ödülü
2010, Ayaklı Gazete "Yılın En İyi Yardımcı Erkek Oyuncusu"
2011, Yılın Nasrettin Hocası

Oynadığı tiyatro oyunları

Şahları da Vururlar (1980-85)
Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı (1981-83)
Anna'nın 7 Ana Günahı (1983-84)
Fırıncı Şükrü, Deli Vahap ve Ötekiler (1984-85)
Hayrola Karyola (1985-86)
Eşek Arıları (1985-86)
Muzır Müzikal (1986-87)
İçinden Tramvay Geçen Şarkı (1986-87)
İstanbul'u Satıyorum (1986-87)
Don Juan İle Madonna (1988-89)
Soyut Padişah (1989-90)
Yorgun Matador (1990-91)
Aşkımızın Gemisi Fındık Kabuğu (1991-92)
Güle Güle Godot (1992-93)
Aptallara Güzel Gelen Televizyon Dizileri (1996-97)
Haldun Taner Kabare (1997-98)
Çok Tuhaf Soruşturma (1998-99)
Parasız Yaşamak Pahalı (1999-2000)
Fişne Pahçesu (2000-01)
Kökü Bitti Zıkkım Zulada (2001-02)
Sahibinden Satılık Birinci El Ortaoyunu (2001-02)
Biri Bizi Dikizliyor (2003-04)
Uzun Donlu Kişot (2004-05)
Kiralık Oyun (2005-06)
Boşgezen ve Kalfası (2008)

Müzikaller

Muzır Müzikal (1986)
2071'de Türkiye (1994)
Yıldızların Altında (2005)