Kültür-Sanat

UPSD'den "Art İstanbul Feshane" saldırısına tepki: Karanlığın, aydınlanmanın medeniyetlere yol gösteren ışığını söndürme çabasıdır!

30 Haziran 2023 09:55

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği'nin (UPSD), "Art İstanbul Feshane" saldırısına ilişkin yayımladığı basın bildirisinde, "Bu tür dogmatik uzantıların Cumhuriyetimizin 100. yılında konuşuluyor olması, karanlığın, aydınlanmanın medeniyetlere yol gösteren ışığını söndürme çabasıdır" dendi.

Eyüpsultan’da bulunan Feshane, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 5 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından 22 Haziran’da ‘Art İstanbul Feshane’ adıyla açılmıştı. Sanat merkezi olarak kullanılacak mekan, ‘Ortadan Başlamak’ adlı sergiye de ev sahipliği yaptı. 

19 küratör ve 300 sanatçının 400’den fazla eserinin yer aldığı “Ortadan Başlamak” isimli serginin sosyal medyada bazı kullanıcılar tarafından hedef gösterilmesi üzerine LGBTİ propagandası, polis düşmanlığı, cinsel içerikli tabloların bulunduğunu iddia eden bir grup Feshane'de açıklama yaptı. Saldırı girişimi nedeniyle sergi geçici süreliğine ziyarete kapatılmıştı. Sergi yarın tekrar izleyiciyle buluşacak. 

"Halkı kışkırtıp ötekileştirerek sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti içinde olanları kınıyoruz"

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği de (UPSD) saldırı girişimiyle ilgili bir basın bildirisi yayımlandı. Bildiride, “Yerel seçimler yaklaşırken her türlü saldırının yine karşımıza çıktığına tanık oluyoruz” denirken, şu ifadeler kullanıldı:

"Çağdaş sanat alanında dünyada söz sahibi olan birçok sanatçıya, küratöre, eleştirmene sahipken ‘yenilik’, ‘çağdaşlık’ gibi kavramlardan rahatsız kişilerin sanat eleştirisi yapmaya çalıştığını görüyoruz... Kendilerini sanat eleştirmeni veya tarihçisi yerine koyan bu kişiler, büyük bir tahammülsüzlük içinde, İstanbulumuza son derece güçlü ve önemli bir kültürel katkı sağlayan Feshane’nin yeniden açılışını desteklemek ve alkışlamak yerine, bu güçlü sergiyi vesile yaparak İBB’ye ve değerli Başkanı Ekrem İmamoğlu’na olmadık saldırılara girişmişlerdir... Bu tür dogmatik uzantıların Cumhuriyetimizin 100. yılında konuşuluyor olması, karanlığın, aydınlanmanın medeniyetlere yol gösteren ışığını söndürme çabasıdır. Ancak bu gayretleri beyhudedir. Halkı kışkırtıp ötekileştirerek sanatı siyasi emellerine alet etme gayreti içinde olanları kınıyor ve bu davranışların çağdaş medeniyetler seviyesine uymadığını hatırlatarak UPSD’nin ve Türk sanat ortamının bu ortaçağ özentilerine geçit vermeyeceğini ülkemizin kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.” 

Bedri Baykam: Biz bu ülkenin özgürlükçü, demokrat sanatçıları olarak bu işin takipçisi olacağız

Cumhuriyet'ten Orhun Atmış'a açıklamalarda bulunan Cumhuriyet gazetesi yazarı, sanatçı ve UPSD başkanı olan Bedri Baykam, sanatçılar olarak bu işin takipçisi olacaklarını şu sözlerle anlattı:

“Biz bu ülkenin özgürlükçü, demokrat sanatçıları olarak tabii ki bu işin takipçisi olacağız. Sonuçta plastik sanatlar alanından olan veya olmayan sayısız sanatçı dostumuz da ister tiyatrocu ister müzisyen  ister şair, ister yönetmen olsun, her zamanki gibi en sağlam şekilde yanımızda duracaklar. Bu konuda ne İBB’nin de Türk sanat ortamının bir adım geri atma imkânı ve şansı yoktur. Böyle bir şey aklımızdan dahi geçmez. Buradan geri adım atmak demek, Atatürk Devrimlerinden feragat etmek anlamına gelir. Buna kesinlikle izin vermeyeceğiz. Bu konuda gerekirse sanat ortamı, siyasete yön verecektir” dedi.

TIKLAYIN - Bir grup tarafından hedef gösterilen İBB’nin Feshane’deki sergisi, geçici olarak kapatılıp tekrar açıldı