Eğitim

Üniversite sınavında hayal kırıklığı: Her üç adaydan ikisi istediği yere yerleşemiyor

18 Ağustos 2024 08:44

Türk Eğitim Derneği (TED) düşünce kuruluşu TEDMEM'in 2024 yerleştirme sonucu raporuna göre, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda her üç adaydan ikisi üniversiteye yerleşme hedefine ulaşamıyor. Rapora göre, üniversiteye yerleşenlerin çoğunluğu sınavı birden fazla kez deneyen adaylardan oluşuyor.

Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın aktardığına göre, raporda, "YKS 2024'ün düşündürdükleri" başlığı altında yapılan analizde, sınav sisteminin üzerindeki baskının, öğrenci ve ailelerin üzerinde maddi ve manevi yorgunluk oluşturduğu ve birçok genç adayın potansiyelinin tam olarak değerlendirilemediği vurgulanıyor. Üniversiteye yerleşemeyen adayların yüksek sayısı, eğitim sistemindeki aksaklıkları gözler önüne seriyor.

Kadın adayların sınavlarda erkek adaylara kıyasla daha yüksek yerleşme oranına sahip olduğu belirtilen raporda, kadınların yüzde 55 oranında üniversitelere yerleştiği, erkeklerin ise yüzde 45 oranında kaldığı ifade ediliyor. Ancak, kadın adayların fırsat eşitliğinde hala geride kaldığına dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca, Türkiye'deki üniversite sayısının, Birleşik Krallık ve Almanya gibi ülkelerinkinin yaklaşık 2.5 katı olduğu, ancak Türkiye'nin dünya üniversite sıralamalarında ilk 100'e giremediği belirtiliyor. Yükseköğretim mezunlarının işsizlik oranlarının, OECD ülkeleri arasında en yüksek seviyede olduğu vurgulanıyor.

TEDMEM'in önerileri arasında, yükseköğretim kurumlarının sayısının ve kontenjanlarının işgücü piyasasının ihtiyaçları gözetilerek planlanması, lise diplomalarının iş hayatına etkin katılım için yeterli hale getirilmesi ve üniversite sınavına hazırlık için 12. sınıfın yeniden yapılandırılması bulunuyor.