Kültür-Sanat

Uluslararası multimedya sanatçısı Sinem Taş, sergisi ve belgeseli için İstanbul'da söyleşi gerçekleştirecek

"'Başka' olana ötekileştirmeden bakabilseydik dünya nasıl bir yer olurdu?"

15 Aralık 2022 16:02

Uluslararası multimedya sanatçısı Sinem Taş, dünyanın farklı coğrafyalarında büyük ilgi gören ve gösterimleri gerçekleşen "Benim Kabe'm İnsandır" belgeseli ve, “Autruı-Öteki” fotoğraf sergisi için Türkiye'ye geldi. İlk olarak Eskişehir'de söyleşi gerçekleştiren sanatçı ve yönetmen Taş, yarın da İstanbul Şişli'de Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde üretimlerinin ardındaki hikâyesini anlatacak. 

Sinem Taş kimdir? 

Taş; Uluslararası Multimedya Sanatçısı ve şu anda Lizbon Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, MultiMedya bölümü, fotoğraf alanında doktora öğrencisidir. Bursa'da Uludağ Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler bölümünde lisansını tamamlayan Taş, 2014'te İzmir'de yerel gazetede foto muhabirlik deneyiminin ardından yüksek lisans eğitimi için Portekiz'e yerleşti. Lizbon Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Multi Medya/Fotoğraf bölümünde eğitimini tamamlayan Taş, 2017'de, "Benim Kabe'm İnsandır" belgesel çalışmasını tamamladı.

Taş, geçtiğimiz yıllarda heybesinde farklı coğrafyalardan topladığı hikayeleri, AUTRUI isimli enstalasyon sergisinde bir araya getirerek, 'Öteki'ne farklı bir açısı geliştirmemizi sağlıyor. Japonya'dan Fas'a kadın hikayeleri, Norveç'ten Türkiye'ye kimlik mücadeleleri, Portekiz'den İspanya'ya hayatta kalma, var olma çabaları kişilerin kendi anadillerinden anlatımlarıyla ziyaretçilere sunuluyor.

Sanatçı, henüz küçük yaşlarda kültürlerarası çatışma ve ötekilik kavramıyla tanışmış biri olarak eserlerinde mutlak başkalıkların bir aradalığını disiplinler arası çalışma temelinde dünya ile buluşturuyor. Ocak 2023'te Lizbon'daki sergisini gerçekleştirecek olan Taş, Brezilya ve İspanya'daki solo sergilerinin hazırlığını yapıyor.

Etkinlik detayları

16 Aralık'ta 2022

İstanbul Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi'nde 13:30-15:00 arasında Sinem Taş üretimlerinin hikâyelerini paylaşacak.