Kültür-Sanat

Uğur Mumcu anısına yazılan "Uğur Mumcu Kantatı" dünya promiyerini Ankara'da yaptı

Konseri 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de izledi

04 Mayıs 2019 18:42

4 Ocak 1993'te Ankara'da evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giden gazeteci-yazar Uğur Mumcu anısına yazılan "Uğur Mumcu Kantatı" dünya prömiyerini, Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası salonunda gerçekleştirdi.

Konsere 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da eşleriyle birlikte katıldı.

Şef Rengin Gökmen’in yönettiği konserin başında Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Başkanı ve Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu bir konuşma yaptı.

Güldal Mumcu, Mumcu’nun demokrasi ve basın özgürlüğü mücadelesinden bahsederek konser için emeği geçen tüm sanatçılara teşekkür etti.

İki bölümden oluşan konserin ilk bölümünde Turgay Erdener tarafından bestelenen Uğur Mumcu Kantatı’nı seslendirdi.

Uğur Mumcu’nun yazılarından oluşturulan metinlerden, oyun yazarı Şirin Aktemur’un oluşturduğu kantat, ilk kez dinleyiciyle buluştu.

Dünyada ilk seslendirilişinin yapıldığı diğer eser de Hasan Uçarsu’nun bestelediği Sakıncalı Piyade oldu. Uçarsu’nun eseri, yaylı çalgılar orkestrası ve tek bir trompet tarafından seslendirildi.

Sopranolar Selva Erdener, Tuğba Mankal Dekak, Görkem Ezgi Yldırım ve Tenör Emre Akkuş’un solist olarak yer aldığı eserde korolu bölümleri, Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı lisans öğrencilerinin oluşturduğu 60 kişilik koro seslendirdi.

Konserin ikinci bölümünde de Münir Nurettin Beken’in Kemençe ve Keman için İkili Konçertosu da Ankaralı müzikseverlerle ilk kez buluştu.