Sağlık

“Ücretsiz HPV aşısı” sözünün ardından geçen 1 yılda somut adım atılmadı; “Yılda 1250 kadın ölüyor!”

16 Kasım 2023 08:09

Rahim ağzı kanserine karşı koruyuculuk sağlayan HPV aşısı için bir yılda hiçbir somut adım atılmadı. Aşının ücretsiz olması için çalışmalar yürüten eczacı Buğra Üstündağ, yılda 1250 kadının rahim ağzı kanserinden dolayı yaşamını yitirdiğini belirterek, “Boyun Eğmeyen İlaç Emekçileri olarak HPV aşısı farkındalığını başlattık. Bu gündem oluştuktan sonra Bakan Koca, açıklama yapmak zorunda kaldı. HPV aşısını ücretsiz yapacağını, bunun için çalışmalara başladığını söyledi. Bunun üzerinden tam 11 ay geçti” diye konuştu.

Cumhuriyet’in aktardığına göre, aşının uygulandığı ülkelerden örnekler veren Üstündağ, “Birçok ülke bu aşıyı uyguluyor, erkeklere dahi uygulayan ülkeler var. Mozambik, Birleşik Arap Emirlikleri’nde bu aşılar ücretsiz. Bizim de bu aşıların ücretsiz olması gerektiğine dair mücadelemiz devam ediyor. Hatta ocak ayı dünyada rahim ağzı kanserine karşı farkındalık ayı ve ocak ayına kadar öncelikle kadınlara artık bu aşı ücretsiz olarak uygulanmalı” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2022 kasım ayında HPV aşısının ücretsiz olacağı vaadinde bulunmuştu. Geçen haftalarda yeni bir açıklama yapan Bakan Koca, "HPV aşılamaları kısa sürede başlayacak, tedarik için firmalarla görüşmeler devam ediyor" demişti. Koca, "Firmalarla pazarlıkta elimizi kuvvetlendirmek için talebi üretenlerden destek istiyoruz" ifadelerini kullanmıştı.