Gündem

Twitter’a 3 aylık reklam yasağı süresi 3 gün sonra doluyor

21 Ekim’e kadar temsilci atamazsa “bant daraltma” gündeme gelecek

17 Ekim 2023 12:58

Temsilci atamadığı için sosyal medya platformu X’e (Twitter) verilen reklam yasağında üç aylık sürenin dolmasına üç gün kaldı. X’in 21 Ekim’e kadar temsilci atamaması halinde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, X’e bant daraltma uygulanabilmesi için mahkemeye başvuru yapabilecek. 

TBMM’de kabul edildikten sonra 1 Ekim 2020'de yürürlüğe giren ve internet ortamında işlenen suçlara yönelik düzenleme getiren, “Sosyal Medya Yasası” kapsamında Facebook ve Youtube gibi sosyal medya platformlarının 2 Kasım 2020'ye kadar Türkiye’ye temsilci atamaları gerekiyordu. Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olmasına karşın yasa gereği temsilci atamayan sosyal medya platformlarına 10’ar milyon TL para cezası uygulanmıştı. Bu süreçte Instagram, Facebook, Youtube, Tiktok Türkiye’ye temsilci atamasını yaparken X ise herhangi bir temsilci atamamıştı. 

Reklam yasağı süresi 21 Ekim’de doluyor

Bunun üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, 21 Temmuz’da, temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle X’e reklam yasağı getirildiğini açıklamıştı. BTK’nın aldığı karar kapsamında Türkiye’de vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin X’e üç ay boyunca reklam vermesi yasaklanmıştı. Reklam yasağı süresinin dolmasına üç gün kalırken, X’in halen Türkiye’de temsilci atamadığı öğrenildi. 21 Ekim’e kadar herhangi bir temsilci atanmaması durumunda X için yeni yaptırımlar gündeme gelecek. 

BTK Başkanı, bant daraltma için mahkemeye başvurabilecek

BTK Başkanı Karagözoğlu, bant daraltma yetkisi için yargıya başvuru yapma yetkisine dikkati çeken yetkililer, X’in internet trafiği bant genişliğinin mahkeme kararıyla yüzde 50 oranında daraltılabileceğini vurguladı.

Öte yandan X’in bu yaptırım karşısında da 30 gün içerisinde temsilci atamaması halinde bant genişliğinin yüzde 90’a kadar daraltılması için BTK Başkanı Karagözoğlu, Sulh Ceza Hâkimliği'ne başvuru yapılabilecek.