T24 Çeviri
Ezgi Akın
Al Monitor
Türkiye, ABD ile ilişkilerini düzeltme hedefiyle çıktığı yolda çarşamba günü Sedat Önal'ı Washington'a yeni Büyükelçisi olarak atayarak tercihini bir kariyer diplomatından yana kullandık.
35 yıllık Dışişleri Bakanlığı tecrübesi olan 61 yaşındaki Önal, mevcut olarak Türkiye'nin BM'nin Daimi Temsilcisi olarak göre yapıyor. Kamu yayıncısı TRT'nin aktardığına göre diplomat, yeni ataması hakkında BM'ye diplomatik belgelerini sunmasının yıldönümünde bilgilendirildi.
TRT'ye göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, Önal'ın mevcut görevini devralacak.
Washington'da kendisine isim yapmış olan Önal'ın atamasının, Türkiye yerel saati ile gece yarısında yayımlanacak olan Resmî Gazete'de ilan edilmesi bekleniyor.
BM'deki görevinden önce Önal, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun yönetimi altında 2018-2023 seneleri arasında Türkiye'nin üç Dışişleri Bakanı Yardımcılarından biri olarak görev yaparken, Suriye, Irak ve askeri satışlar nedeniyle Türkiye-ABD ilişkilerinin en fırtınalı olduğu dönemlerden birinde, ABD'nin yüksek düzey bakanları ile birçok zorlu görüşmede yer aldı.
Analistlere göre Türkiye'nin Önal'ı seçmesi, görevini ondan önce gerçekleştiren Murat Mercan'dan farklı yanının, Onal'ın politik bir atama olmadığını, ve Washington'un bunu iyi karşıladığını iddaa ediyor.
Analistler, Önal'ın selefi Murat Mercan'ın aksine bir siyasi atama olmamasının Washington'ı memnun edeceğini düşünüyor
Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nde Türkiye Araştırma Programı direktörü Soner Çağaptay'a göre Önal, Çavuşoğlu'nun üç yardımcısının en etkilisiydi.
Çağaptay, Al-Monitor'e: "Bence Washington bundan memnundur" dedi. Önal'ın Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak geçirdiği süreye atfen "5 yıldır ABD-Türkiye ilişkilerini yönlendiriyor" dedi ve ekledi "Türkiye'nin Orta Doğu politikaları ve NATO ile bağları konusunda çok tecrübe edindi; bu konularda da çok bilgi sahibi."
Çağaptay'a göre Önal, "Türkiye-ABD ilişkilerinin iyiye gidiş döneminde tam ihtiyaç duyduğu türde bir isim, ve gereken, bu gidişatın üzerine koyabilecek, kabiliyetli bir diplomat.".
Fidan'ın artan etkisi
Carnegie Barış Vakfı'nın kıdemli uzmanı, eski büyükelçi Alper Coşkun, göreve bir kariyer diplomatının atanmasının ABD-Türkiye ilişkilerini daha sağlıklı bir yere götüreceğini söyledi.
Çoşkun Al-Monitor'e: "O, Amerikalılarla ikili ilişkilerde neredeyse her konuda çok güçlü bir mevkidaş olabilir." diye söyledi. Coşkun'a göre atama, aynı zamanda Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın, bakanlık içerisinde artan nüfuzuna işaret ediyor: "Türkiye'nin mevcut koşullar altında bir kariyer diplomatı seçmesi, bir noktada Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı'nın artan ağırlığını doğruluyor."
Fidan, ayrıca makamına Orta Doğu uzmanlığı katıyor.
Dışişleri Bakanı Yardımıcısı olarak görevdeyken Önal, Moskova'da Türk delegasyona liderlik ederek Rusya ve İran ile beraber Suriye çekişmesine üç taraflı bir çözüm arayan Astana sürecini yönetti.
Önal'ın ataması aynı zamanda çarpıcı, çünkü Washington yeniden Suriye politikasını gözden geçiriyor ve Al-Monitor'un geçen ay bildirdiği gibi Kuzeydoğu Suriye'de konuşlu olduğu tahmin edilen 900 ABD Özel Kuvvetlerini geri çekmeyi düşünüyor.
Bu makale ilk olarak "Meet Sedat Onal, veteran diplomat named Turkey’s new ambassador to US" başlığıyla Al Monitor'de yayımlanmış, T24 Dış Haberler Servisi tarafından İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiştir.