Kültür-Sanat

Bağlılık Aslı: Önce Türkiye'nin Oscar adayı oldu, fragmanı tartışmaların ardından yayınlandı

26 Ağustos 2019 14:03

Semih Kaplanoğlu'nun 'Bağlılık Aslı' filminin fragmanı, Türkiye'nin Oscar adayı olduğunun duyurulması sonrasında başlayan tartışmaların ardından yayınlandı. 

Kültür Bakanlığı'nın Sanatsal Etkinlikler Komisyonu elemelerinin ardından Oscar'a aday olarak gösterilen 'Bağlılık Aslı' filmi sinema çevreleri tarafından 'daha fragmanı bile yok' eleştirilerine hedef olmuştu.

16 kişilik komisyonda 13 üyeden 8'inin oyu ile seçilen film, 92. Akademi Ödülleri (Oscar Ödülleri) En İyi Uluslararası Film (Yabancı Dilde En İyi Film) kategorisine aday adayı. 


"Türkiye neden böylesi 'ortada olmayan' bir yapımı aday adayı olarak gösteriyor?''

Filmloverss yazarlarından Güvenç Atsüren, Kaplanoğlu'nun filminin Türkiye'nin Oscar adayı seçilmesi üzerine yazdığı değerlendirme yazısında, ''Diğer ülkeler, uluslararası festivallerde ses getirmiş, ödüller kazanmış filmlerini bu kategori için seçerken, Türkiye neden böylesi 'ortada olmayan' bir yapımı aday adayı olarak gösteriyor; işte tartışmaların odak noktası tam olarak da burası'' cümlelerine yer vermişti. 

Diğer yandan Atsüren, Kaplanoğlu'nun bir önceki filmi Buğday'ın ilk gösteriminin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldığını hatırlatarak, adaylığın siyasi boyutuna dair tartışmalar konusunda ''Bu gala özelinde yaşananları kısaca şöyle özetleyebiliriz: Semih Kaplanoğlu uzunca bir süredir tutunduğu iktidar yanlısı tutumla eleştiriliyor ve bu eleştirilere karşılık olarak iktidarca himaye altına alınıyor ve bizzat 'sarayın sinemacısı' ilan ediliyordu'' ifadesini kullanmıştı.

Değerlendirme yazısında belirtildiği üzere, kurallar gereği Oscar'a aday olan bir filmin 30 Eylül'e kadar vizyona girmesi gerekiyor. Atsüren de bu durumla ilgili şu sözleri kullanmıştı:

"Görünen o ki, ''Bağlılık Aslı'' acele bir şekilde vizyona sokulacak ya da sokulmuş gibi yapılacak. Her ne şekilde olursa; ister Semih Kaplanoğlu sessiz sedasız yılın en iyi yerli filmlerinden birine imza atmış olsun, ister alınan karar doğrudan siyasi olsun, bu durum fazlasıyla 'yaptım oldu' mottosuyla hareket eden Yeni Türkiye kokuyor.''

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN.