Yaşam

Türkiye'nin en etkili 50 insan kaynakları yöneticisi belirlendi: 30 kadın yönetici listede

Listenin yüzde 3’ünü ise 40 yaş altı yöneticiler oluşturuyor

04 Ekim 2019 12:00

Türkiye'nin en etkin 50 İnsan Kaynakları (İK) yöneticisi belirlendi. 15 Ekim'de gerçekleşecek CHRO Summit 2019'da ödüllerini alacak olan 50 ismin 30'u kadın. 

Fortune Türkiye dergisinin ekim sayısında açıklanan “Türkiye’nin En Etkin 50 İK Yöneticisi Araştırması”; insan kaynağını en etkin biçimde yöneten kişilerden oluşuyor. Liste, Türkiye’nin önde gelen kuruluşları; ciro, kârlılık, hissedar yapısı, sektör çeşitliği ve çalışan sayısı yönlerinden analiz edilerek ve ardından İK liderlerinin performansı incelenerek oluşturuluyor.

Başarılı kadın yöneticiler çoğunlukta 

2016-2018 yıllarında en başarılı İK listesine giren yöneticilerin yüzde 60’ını kadın yöneticiler oluşturuyor. Yine aynı yıl aralığında etkin 50 arasında yer alan CHRO’ların yaş ortalaması 48. Listenin yüzde 3’ünü ise 40 yaş altı yöneticiler oluşturuyor.  Araştırmaya katılan liderlerin sektördeki tecrübeleri ise ortalama 22 yıl.

Her 5 CHRO’dan 1’i Boğaziçi Üniversitesi mezunu

Listeye giren yöneticilerin mezun olduğu okullar arasında yüzde 19’luk oranla en büyük payı Boğaziçi Üniversitesi tutuyor. Boğaziçi Üniversitesi’ni yüzde 12’lik oranla İstanbul Teknik Üniversitesi, yüzde 10’luk oranlarla ODTÜ ve İstanbul Üniversitesi, yüzde 8’lik oranla Marmara, yüzde 7 ile Ankara Üniversitesi yüzde 4 ile de Hacettepe Üniversitesi takip ediyor.

Yöneticiler alanlarında uzmanlaşıyorlar

Listelere giren yöneticilerin yüzde 51’i MBA ve insan kaynakları yüksek lisans programlarına katılarak alanında uzmanlaşan kişilerden oluşuyor. En çok tercih edilen eğitim programlar arasında ABD ve İngiltere’nin başarılı işletme okulları yer alıyor. Sosyal bilimler alanından mezun olup hukuk ve finans alanında uzmanlık eğitimleri alan yöneticilerde ise artış görülüyor.

En etkin 50 İK yöneticisi listelerinde yer alan İK yöneticilerinin yüzde 17’si ise sorumluluk alanlarını genişleterek ya da globale geçerek terfi etmiş durumda.

İşte en etkili 50 İK yöneticisi

CHRO Summit

Türkiye’nin İnsan Kaynakları Zirvesi CHRO Summit, Fortune Türkiye ve DataExpert işbirliğinde BMI (Business Management Institute) organizasyonuyla gerçekleşecek. 

15 Ekim 2019’da gerçekleşecek zirvede 'İnsan Kaynakları Alanında Yenilikler ve Trendler Dijital Çağda Liderlik ve Geleceğin Meslekleri Geleceğin İşgücü Nasıl Şekillenecek' konuları tartışılacak.