Sağlık

Türkiye'nin EMBO altın madalyası kazanan ilk bilim insanı: Doç. Dr. Elvan Böke

2023 Sabri Ülker Bilim Ödüllü Böke, kazandığı altın madalya ile Türkiye adına bir ilke de imza atmış oldu

23 Temmuz 2024 15:52

Doç. Dr. Elvan Böke, doğurganlığın ve geç anneliğin önündeki en büyük engellerden biri olan yumurta yaşlanmasıyla ilgili yaptığı çalışmaları ile Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü’nün (EMBO) bu yılki Altın Madalya Ödülü’nü kazandı. EMBO Ödülü, biyoloji ve tıp alanlarında üstün araştırmaları teşvik edip destekleyen bağımsız organizasyon Avrupa Moleküler Biyoloji Örgütü tarafından bilimsel araştırma ve yenilikte mükemmeliyeti simgeleyen prestijli bir ödül olarak biliniyor.

Umut ışığı olmuştu

Böke, geçtiğimiz sene de araştırma enstitülerindeki bilim insanlarını teşvik ve araştırmaların toplum yararına sunulmasına destek hedefiyle her yıl verilen Sabri Ülker Bilim Ödülü’ne layık görülmüştü. Ödül, Böke’nin yumurta hücresinde yaşlanma ve kadınlarda üreme sorunlarına umut ışığı niteliğindeki araştırmaları nedeniyle verilmişti.

Sabri Ülker Vakfı Genel Sekreteri Özlem Üliç Çatar, Doç. Dr. Elvan Böke’nin başarısından dolayı duyduğu memnuniyeti belirttikten sonra, “Doğurganlığın azalmasına yönelik çığır açıcı çalışmalara imza atan Elvan Hoca’mızı bu başarısından dolayı kutluyoruz. Vakfımız bilime katkı sunmaya, bilim için ter dökenleri desteklemeye ve ödüllendirmeye devam edecek” dedi.