Çevre

Türkiye’nin ciğerleri yanıyor: Hatay ve Çanakkale'de orman yangını sürüyor

İki kentte yangınların ikinci gününde bazı evlerin yanarken bazı köylerin tedbir amaçlı boşaltıldığı belirtildi

17 Temmuz 2023 07:44

Güncelleme: 18 Temmuz 2023 10:14

Yaz aylarının gelmesiyle orman yangınları da birbiri ardına başladı. Dün farklı saatlerde Hatay ve Çanakkale ve Mersin'de orman yangınları başladı. Mersin'in dün Gülnar bugün ise Mezitli ilçelerinde başlayan yangınlar söndürüldü. Öğle saatlerinde Adana ve Şanlıurfa'da da orman yangınları birkaç saat içinde kontrol altına alındı. Çanakkale Valisi, kentteki bazı ilçelerde can güvenliği için evlerin boşaltılması çağrısında bulundu. 

Körfez ülkeleri ziyaret etmeden önce konuşmasında orman yangınlarına değinen Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Maalesef yangınlar ülkemizi yine sarmış durumda. Ağırlıklı olarak gerek Muğla gerek Mersin gerek Çanakkale bütün buralarda 5 ayrı noktada yangınlar oldu. Bunlar büyük oranda kontrol altına alındı. Ben İçişleri Bakanımla, Orman Bakanımla görüşmelerimi yaptım. Onlar da yoğun çalışıyorlar. Bütün gece görüşlü helikopter, uçaklarımız yoğun çalışma içerisinde. Rusya ile görüşme yapıp, yangın söndürmede, Antonov, büyük gövdeli uçaklardan temin etme yoluna gideceğiz." açıklamasını yaptı. 

Adalet Bakanı'ndan açıklama 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 10-17 Temmuz arasında çıkan dokuz orman yangınıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Toplam 7 şüpheli tespit edilmiş, Fethiye’de 1 ve Milas’ta 1 şüpheli olmak üzere 2 şüpheli tutuklanmış, İzmir Urla’da 2 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verilmiş, Hatay Belen’de 2 şüpheli gözaltına alınmış, Manavgat’ta ise 1 şüpheli hakkında soruşturma devam etmektedir" dedi. 

Çanakkale

Çanakkale'nin Kızılkeçili köyünde dün iki farklı noktada örtü yangını olarak başlayan, ardından Kemel ve Yukarı Okçular köyüne sıçrayan orman yangınına ikinci günde de müdahale sürüyor.

Çanakkale Valisi bazı ilçelerde evlerin boşaltılmasını istedi 

Vali İlhami Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgar nedeniyle yangının hız kazandığını, mücadeleye devam ettiklerini söyledi.

Kemel köyünün daha önce önlem olarak boşaltıldığını aktaran Aktaş, "Yangın bölgesindeki köylerde teyakkuzdayız. Gerek duyulursa onları da boşaltabiliriz. Boşalttığımız birkaç hane var tedbiren. Diğerlerinde de çalışıyoruz." dedi.

Valilikten yapılan açıklamada, merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangınının rüzgarın etkisiyle şiddetini artırdığı, havadan ve karadan söndürme çalışmalarının devam ettiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkisinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir."

Dün rüzgarın etkisiyle yayılan alevler nedeniyle 211 nüfuslu Kemel köyü tedbir amaçlı olarak boşaltılmış, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de bölgeye gelerek Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve beraberindeki heyetle incelemelerde bulunmuştu.

TIKLAYIN - Çanakkale’de orman yangını: 2 köy boşaltıldı, müdahaleler sürüyor!

Hatay

Hatay’ın Belen ilçesine bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde dün saat 14.00 sıralarında bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateşten çıktığı belirtilen yangın sürüyor.

Rüzgârın etkisiyle hızla büyüyen yangın nedeniyle Müftüler, Soğukoluk ve Benlidere'de yaşayan vatandaşlar tahliye edildi. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangında ilk belirlemelere göre yedi ev yanarken, dört araç da hasar gördü.

Yangına neden oldukları gerekçesiyle gözaltına alınan iki kişinin de adli işlem sürecinin devam ettiği öğrenildi.

TIKLAYIN - Hatay’daki orman yangın: Bazı evler yandı, araçlar zarar gördü, 2 kişi gözaltında!

Mersin

Mersin'in Gülnar ilçesi Kavakoluğu Mahallesi'nde dün saat 18.00 sıralarında çıkan orman yangını, bugün saat 13.00 sıralarında kontrol altına alındı.

Mezitli ilçesindeki yangın da birkaç saat içerisinde söndürüldü. 

Adana 

Adana'nın Karaisalı ilçesi Kelebek Mahallesi'ndeki otlukta, saat 12.00 sıralarında çıkıp, ormana sıçrayan yangın, 3 saat süren çalışma ile kontrol altına alındı. Havadan ve karadan müdahale sonrası ekipler, soğutma çalışması başlattı. (DHA)

 

Şanlıurfa 

Şanlıurfa'da Orman Bölge Müdürlüğü’nün de bulunduğu ormanda yangın çıktı. Emniyet Müdürlüğü'nün TOMA araçlarının da destek verdiği yangın, 2 saatlik çalışmayla söndürüldü.

Güzel Şehir Mahallesi'nde Orman Bölge Müdürlüğü'nün de bulunduğu ormanda öğle saatlerinde yangın çıktı. Kuru otların tutuşmasıyla başlayan yangın, rüzgarın etkisiyle ağaçlara sıçradı. Yangına ilk müdahaleyi Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri yaparken, ihbarla bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Emniyet Müdürlüğü'nün toplumsal müdahale aracı TOMA'ların da destek verdiği çalışmalarla yangın, 2 saatte söndürüldü. Söndürme çalışmalarına katılan iki vatandaşın dumandan etkilendiği yangının çıkış nedeni araştırılıyor.

Muğla 

Muğla'nın Datça ilçesinde restoranda çıkan ve ormanlık alana sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

Hızırşah Mahallesi Asardibi mevkisinde restoranda çıkan yangın önce makilik alana, daha sonra ormanlık alana sıçradı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı hava ve kara araçları ile itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin çalışması sonucu kontrol altına alınan yangında 1 hektar zirai, makilik ve ormanlık alan zarar gördü.

 

Tekirdağ

Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, yangına müdahale ediyor.

Malkara ilçesinde bugün saat 16.00 sularında Deveciköy Kuştepe mevkisinde orman yangını çıktı. Yükselen dumanları görenlerin ihbarı üzerine bölgeye Orman Müdürlüğü'ne bağlı 15 arazöz ile Malkara ilçesi ile çevre illerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin yangına müdahalesi sürüyor.