Dünya

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi'nden vize açıklaması: Haksızlık yapılıyor; artık ilişkilere zarar veren boyuta ulaştı

17 Ocak 2023 15:53

Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Türkiye'den yapılan vize müracaatlarındaki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle üzüntü duyduklarını ifade ederek, "Bunun, Türkiye-Almanya ilişkilerine artık zarar veren boyuta ulaştığını görüyoruz" dedi.

Şen, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Türkiye'ye uygulanan vizenin haksızlık olduğunu düşündüklerini söyledi.
 
Türkiye'nin uzun yıllar önce AB ile yapmış olduğu anlaşmalar çerçevesinde Türk vatandaşlarının AB'ye vizesiz seyahat etmesi gerektiğini belirten Şen, Türk vatandaşlarının vize müracaatlarındaki sıkıntıların devam etmesi nedeniyle üzüntü duyduklarını ifade etti. Şen, "Bunun, Türkiye Almanya ilişkilerine artık zarar veren boyuta ulaştığını görüyoruz" dedi.
 
"Siyasi nedenlerle engelleniyor"

Şen, "Türkiye, vize uygulanmayan birçok ülkeden daha iyi durumda ama siyasi nedenlerle vizesiz seyahat şu an engelleniyor. Bunun dışında vize almak gerekiyorsa ekonomik, eğitim faaliyetleri bakımından akademisyen ve iş insanları gibi konumda olanlara vize uygulamalarının kolaylaşmasını istiyoruz, esasen bunlara vizenin kaldırılmasından yanayız" diye konuştu.

Şen, vizenin kolaylaştırılması, vize ücretlerinin düşürülmesi ve çok girişli vizelerin verilmesi gibi adımlar beklediklerini aktararak, "Almanya, bize, 'Schengen bölgesinde buna tek başına karar veremeyeceğini' söylüyor ama Almanya, en önemli pozisyonda olduğu için vizenin çok daha kolaylaştırılması hususunda katkı verebilecek bir ülke" ifadelerini kullandı.

"Umarım yakın zamanda sorun azaltılır, hafifletilir"

Son aylarda vize sürecinin çok uzun sürmesi, ret sayısının artması, istenen evrakların artırılması ve iş insanlarının fuarlara, ücret ödemelerine karşın katılamaması gibi konularda ciddi sorunlar olduğunu anlatan Şen, şunları kaydetti:

"Daha önce hem Alman dostlarımıza hem AB'ye farklı dönemlerde, farklı zamanlarda hem uyarılarda bulunduk hem de bu konuda iyileştirmeler yapılması gerektiğini, özellikle her seviyede, ilettik. Sayın Bakanımız, bunu defalarca muhataplarına iletti. Bu mesele hâlâ devam ediyor. Umarım yakın zamanda uygulanacak, 'daha fazla personel, daha az belge, daha uzun süreli çok giriş imkanı' verilmesiyle bu sorun azaltılır, hafifletilir."

TIKLAYIN | Mehmet Y. Yılmaz yazdı: Çığırından çıkan vize retleri: Batı'nın "ortak nefret objesi" mi olduk?

TIKLAYIN | AB’ye yeni aday olan ülkelerin vizesiz girdiği Avrupa ülkeleri Türkler için hayal oluyor; vize başvurularına rekor düzeyde ret yanıtı veriliyor, Türk vatandaşlarına ‘gizli yaptırım’ uygulanıyor!

Türkiye'den yapılan Schengen başvurularında retlerin artış göstermesi, basında geniş yer bulurken bu durum, AB'nin, Türkiye'ye, "gizli yaptırım" uyguladığı değerlendirmelerine neden olmuştu. Son olarak oyuncu Deniz Türkali ve yazar Y.T.'nin vize başvuruları, Federal Almanya Başkonsolosluğu tarafından reddedilmişti. 

Yüzde 19,02'si reddedildi

schengenvisainfo.com'un derlediği verilere göre, 2021’de Türk vatandaşlarının yaptığı Schengen vizesi başvurularının yüzde 19,02’si reddedildi. Bu oran, 2020’de yüzde 13,78 ve 2018’de yüzde 10,45’ti. 2015'te ise bu oranın yüzde dörtlerde olduğu görülüyor.

AB yetkilileri, vize değerlendirilmelerinde, Türkiye'nin ekonomik durumunun ve artan iltica başvurularının da rol oynadığını vurguluyor.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, geçen ekimde T24'e verdiği söyleşide, "Türkiye’den Avrupa'ya yapılan sığınma başvurusu, bu yıl 20 bini geçti" demişti. Meyer-Landrut, Türkiye'nin, AB'nin en çok sığınma başvurusu aldığı beş ülkeden biri haline geldiğini söylemişti.