Sağlık

Türkiye, kalp - damar cerrahisinde küresel lider konumunda: Artık Türkiye'de eğitim almaya geliyorlar

"Gençlerde kalp hastalıkları artışı endişe verici"

25 Kasım 2024 08:44

T24 Sağlık

Türkiye'nin kalp ve damar cerrahisi alanında dünyada önde gelen bir merkez haline geldiği bildirildi. Uzmanlar, bu konuda yurtdışına eğitim almaya gidenlerin artık Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi.

Türkiye'de yılda 70 bin kalp ameliyatı gerçekleşiyor

TKDCD'nin düzenlediği 18. Ulusal TKDCD Kongresi'nde konuşan Genel Sekreter Prof. Dr. Murat Sargın, Türkiye'de yıllık ortalama 70 bin açık kalp ameliyatı yapıldığını belirtti. Kongre, 2 bin kalp ve damar cerrahı da dahil olmak üzere toplam 3 bin 500 hekimin katılımıyla gerçekleşti. Sargın, "Ülkemizde her yıl 2,5 milyon kalp damar cerrahisi polikliniği hizmeti verilmekte ve 100 bin kişiye anjiyo, stent gibi işlemler uygulanmaktadır," ifadelerini kullandı.

"Artık Türkiye'de eğitim almaya geliyorlar"

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre, Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Başkanı Prof. Dr. Levent Yılık, "Türkiye'de kalp cerrahisi uygulamaları dünya standartlarını aşarak ilerliyor. Daha önce yurtdışına giderek eğitim alan asistanlarımız yerine şimdi dünya çapından birçok uzman Türkiye'de eğitim almak için geliyor" dedi.

Gençlerde kalp hastalıkları artışı endişe verici

İzmir Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Orhan Gökalp, gençler arasında kalp ve damar hastalıklarının ve bunlara bağlı ölümlerin artış gösterdiğini belirterek, "Özellikle pandemi döneminde evde hareketsiz yaşam sürüp, sağlıksız beslenen gençlerde kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı artmıştır. Bu yaş grubunda, ileri yaşlardaki gibi yeni damarların gelişimi olmadığı için durum daha da riskli," dedi.

 


"Doğal gıdaya ulaşmanın bir yolu var!"