Kültür-Sanat

Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasının hikâyesi okurlarla buluştu

13 Aralık 2023 10:03

29 Ekim'de ziyarete açılan Beyoğlu'ndaki Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi binasının 100 yılı aşan serüveni kitaplaştırıldı. Mimari bir monografi niteliğinde olan eser, "Bina Bina İçinde" başlığıyla mimar Ertuğ Uçar ve yazar Feride Çiçekoğlu tarafından kaleme alındı.

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle okurlarla buluşan çalışmada, bugün Türkiye İş Bankası Resim Heykel Müzesi'ne ev sahipliği yapan Bodvi Apartmanı'nın hikâyesi üzerinden Beyoğlu'na tarihsel bir bakış sunuluyor.

Müzede yapılan tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Uçar, binanın arka tarafında 1915 yıllarında bir butik olduğunu belirterek, "Tam adını bilmiyoruz ama çıkmaz sokağa cepheleri olan bir butikti. İnsanlar sokaktan butiğin vitrinlerine bakarak hemen arka tarafta bugün kapıları kapalı olan Fresko Pasajı'na geçiyorlardı ve burası bir çıkmaz sokak değildi. Diğer tarafta TÜYAP otoparkının olduğu yerde ahşap Tepebaşı Tiyatrosu vardı. Bodvi Apartmanı da bu güzel çağda inşa edilmişti ve İstanbul'un içinde 'küçük bir Paris' diyebileceğimiz Beyoğlu'ndaki birçok neoklasik apartmandan biriydi" dedi.

Feride Çiçekoğlu ise bu kitapla tekrar mimarlık mesleğini hatırladığını dile getirerek, çocukluk yıllarında ahşap Tepebaşı Tiyatrosu'na gittiğini ve ailesiyle yaşadığı Beyoğlu'ndaki anılardan bahsetti.

Kitap, Resim ve Heykel Müzesi mağazası RHM Dükkan'dan pazartesi hariç her gün 10.00-19.00 saatleri arasında temin edebilir, "www.iskultur.com.tr" adresinden de sipariş edilebilir.