Kültür-Sanat

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'ne Haldun Taner'in portresi asılacak

Haldun Taner'in yağlı boya portresi Ebülfez Ferecoğlu tarafından yapıldı

04 Ekim 2019 18:07

Türkiye’nin gazetecilik meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), basına hizmet veren ustaların portrelerini yaptırarak Basın Müzesi’nin içeriğini zenginleştiriyor. 31 yıldır Basın Müzesi’ne katkı sağlayan ve kamu yararına çalışan bir dernek olan TGC, usta gazeteci, tiyatro ve öykü yazarı Haldun Taner'in yağlı boya tablosunu TGC Basın Müzesi'ne ekleyecek.

Ressam Ebülfez Ferecoğlu tarafından yapılan yağlı boya portre, Basın Müzesi'ndeki Gazeteci Portreleri Galerisi'ne 8 Ekim Salı günü saat 15.00'da asılacak. 

Tören, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'nun, Taner'in eşi Demet Taner'in, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulunun, dernek üyelerinin ve sanatseverlerin katılımıyla gerçekleştirilecek. 

Haldun Taner kimdir?

Haldun Taner, 1915’de İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi’nin ardından Devlet tarafından burslu olarak Almanya’ya Heidelberg Üniversitesi’ne gönderildi. Ardından Siyasal Bilimler Fakültesi’ne devam etti. 

1950’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Filolojisi Bölümü’nü bitiren yazar, 1950-1954 yıllarında Sanat Tarihi Kürsüsü’nde asistanlık yaptı. 1950’den sonra İstanbul Edebiyat Fakültesi’nde, Gazetecilik Enstitüsü’nde, LCC (Language and Culture Center ) Tiyatro Okulu’nda binlerce öğrenci yetiştirdi.

“Haldun Yağcıoğlu” takma ismiyle gençlik yıllarında yazdığı skeçlerden 'Töhmet' adlı ilk öyküsü Yedigün dergisinde 1946’da yayınlandı.

New York Herald Tribune Gazetesi’nin 1953’te İstanbul’da düzenlediği öykü yarışmasında 'Şişhaneye Yağmur Yağıyordu' adlı öyküsüyle birinci oldu. 1954’de asistanlığı bırakıp Viyana’ya tiyatro bilimi eğitimi için gitti.

1955-1957 arasında Max Reinhardt Tiyatro Akademisi’nde öğrenim gören Taner, 1957’de tekrar Türkiye’ye döndü. Gazetecilik Enstitüsü’ndeki derslerine devam etti. Bir yandan da 1955-1960 yılları arasında Tercüman gazetesinde sanat ve kültür yazıları, fıkralar yazdı. Bir ara gazetenin başyazarlığını yaptı. Bu fıkralarından bir kısmını genel başlıklarıyla kitap halinde de topladı (Devekuşuna Mektuplar, 1960, 1977). Mart 1974 – Mayıs 1986 yılları arasında da Pazar sohbetlerini Milliyet Gazetesi'nde sürdürdü.

Ekim 1967’de Zeki AlasyaMetin Akpınar ve Ahmet Gülhan‘la birlikte Türkiye’nin ilk kabare tiyatrosu olan Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nu kurdu. 1968 yılında Ahmet Gülhan ile Haldun Taner, Devekuşu Kabare Tiyatrosu'ndan ayrılıp Tef Kabare tiyatrosunu kurdular. 1969’da ise Münir Özkul ile birlikte Bizim Tiyatro’yu kurdu ve 'Küçük Dergi’yi çıkardı.

'Keşanlı Ali Destanı' adlı epik oyunu ile dünya çapında tanındı, oyun Atıf Yılmaz tarafından sinemaya aktarıldı. Taner, 7 Mayıs 1986 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetti.

1955 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı’na ‘Onikiye Bir Var’ adlı eseriyle değer görüldü. 1956 yılında Varlık Dergisi tarafından Türkiye’nin En İyi Öykü Yazarı seçildi. 1972 yılında 'Sersem Kocanın Kurnaz Karısı' adlı oyunuyla Türk Dil Kurumu tarafından Tiyatro Ödülü’ne layık görüldü. 1983 yılında Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü’nü Pertev Naili Boratav ile paylaştı. 22 adet tiyatro oyunu, 11 adet öykü kitabı, 9 adet Anı, Gezi, Söyleşi kitabı yayınlandı.