Kültür-Sanat

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti: Ara Güler yurttaşların belleğinde yaşayacak

Ara Güler, yağlı boya portresinin daha önce basın müzesine asılmasını "Demek ki o kadar mühimmişim" sözleriyle değerlendirmişti

17 Ekim 2019 17:38

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, Türk fotoğrafçılığının önde gelen isimlerinden gazeteci Ara Güler’in ölümünün birinci yılı dolayısıyla bir anma mesajı yayımladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: 

“Yapıtlarıyla uluslararası alanda ses getiren değerli fotoğraf ustasını unutmadık. İstanbul’u, İstanbul kültürünü yansıtan fotoğraflarıyla yurttaşların belleklerinde yaşamayı sürdürecek. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Üyesi Değerli Ustaya sonsuz saygılarımızı sunuyoruz."

Ara Güler'in tablosu Basın Müzesi'nde

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, ressam Ebülfez Ferecoğlu tarafından yapılan yağlı boya Ara Güler portresini, TGC ve Basın Müzesi'nin kuruluş yıl dönümü olan 10 Haziran 2014 Salı günü düzenlenen törenle Basın Müzesi'ndeki Gazeteci Portreleri Galerisi'ne asmıştı. 

Ara Güler: Demek ki o kadar mühimmişim

Yağlı boya portresinin asıldığı törene katılan usta foto muhabir Ara Güler, TGC'ye teşekkür ettikten sonra "Bir kere portrem çizilmiş. Cevat Fehmi Başkut gibi babaların yanına benim portremin de asılması bana büyük bir onur vermektedir. Böyle bir şeyi beklemezdim. Demek ki o kadar mühimmişim. Ben bilmezdim. Şimdi teşekkür etmekten başka bir şey bilmiyorum. Fotoğrafçı olmak kadar fena bir şey yoktur. Hayatım karardı. Çünkü dönüşüme, değişime her şeye dikkat etmek mecburiyetinde kalırsın. Öyle bir meslektir ki her şeye dikkat edeceksin ve ondan netice çıkaracaksın. Bunun adına gazetecilik denir" ifadesini kullanmıştı. 

Ara Güler Kimdir?

16 Ağustos 1928'de İstanbul'da doğdu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışmasının yanı sıra Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti.1950'de Yeni İstanbul Gazetesi'nde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde eğitim gördü.

1958'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin Yakın Doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 1954'de Hayat Dergisi'nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı.

1953'de Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajansı'na katıldı ve İngiltere'de yayımlanan "Photography Annual Antolojisi" onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak kabul etti. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği'ne (ASMP) kabul edilen tek Türk üye oldu. 1962'de Almanya'da çok az fotoğrafçıya verilen "Master of Leica" unvanını kazandı. İsviçre'de çıkan Camera Dergisi kendisine özel bir sayıda yer verdi.

1970'de "Türkei" adında fotoğraf albümü Almanya'da yayımlandı. 1972'de Paris Ulusal Kitaplıkta sergisi açıldı.1975'de ABD'ye davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotoğraflarını çektikten sonra "Yaratıcı Amerikalılar" adlı sergisini dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan "Kahramanın Sonu" adlı bir belgesel film çekti.

1979'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin "Foto Muhabirliği" dalındaki birincilik ödülünü aldı.
1980'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı "Fotoğraflar" adlı kitapta yer aldı.

1991'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı. Bu arada bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum Ajansı ile dünyaya duyurdu. İsmet İnönü, Winston Churchill, İndira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, İmogen Cunningham, Salvador Dali, Picasso gibi birçok ünlü kişi ile röportajlar yaptı ve fotoğraflarını çekti. En ünlüsü fotografçılara poz vermeyen Picasso röportajıydı.

1994'de "Eski İstanbul Anıları", 1995'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü" fotoğraf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotoğrafları Paris Ulusal Kitaplığı'nda, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde ve Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunuyor.