Koronavirüs

"Türkiye'de de Avrupa'daki gibi 200-300 binli vaka sayıları olabilir" diyen Prof. Tükek, 'rahatlama' konusunda tarih verdi

"Pik noktasına henüz ulaşmadık"

21 Ocak 2022 11:32

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Omicron varyantıyla birlikte vakaların arttığı Koronavirüs salgınına ilişkin olarak, "Tahminen pik noktasına henüz ulaşmadık. Hızı üst limite ulaştıktan sonra bir yatay çizgi çekiyor bu da öyle olacak. Muhtemelen Şubat sonundan itibaren Türkiye için rahatlama başlayacak” dedi.
 
Tükek, ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Ankara merkezli bir salgın yaşandığını söylerken, "Bu merkezlerde hastalık devam ettiği halde bir de Anadolu'da yayılacak rakamlara yükselecek. Üst sınırı tahmin etmek çok kolay değil. Avrupa'yı Amerika'yı görüyoruz milyon sınırına dayandılar. Türkiye'de de Avrupa'daki gibi 200 bin, 300 binli rakamlar olabilir. Ama şunu görüyoruz bir yandan da toplum bağışıklığına doğru gidiyoruz" ifadesini kullandı. 
 
İHA'ya konuşan Tükek, devam etti:
 
"O anlamda Omicron'dan daha hızlı bulaşan bir varyant gelmezse ki, o kolay gözükmüyor. Bu virüs bizim için şans olabilir. İmmünizayonu bu kadar zorlamayan bir virüsle enfeksiyon şu an yayılıyor.
 
Hastaneye yansımaları kötü olsaydı o zaman büyük sıkıntı olabilirdi. Domuz gribi ya da diğer influenza dediğimiz hastalık belli ölçüde bildiğimiz Koronavirüs'e benzeyen ona benzer semptomları olan hatta bazen ondan daha ağır semptomları olabilen bir tablo oluşturuyor.
 
Esas kaybımız daha yaşlılarda oluyor. Kronik hastalığı olan, 50-60 yaşın üzerindeki popülasyon risk oluşturuyor. Onun aşılaması var aslında bu sene başında aşı temin edildi ve birçok kişi aşısını yaptırdı. Aslında orada da influenza aşısını yaptıran kişiler hastalığı daha rahat geçiriyorlar. Sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü zaten influenza aşısı yaptırması gereken aşılar olarak gruplandırılıyor.
 
Şu anda ana sorun influenzanın koronaya benzemesi bu test sayısını çok arttırdı. Koronavirüs olmadığı dönemlerde çok fazla üzerinde durulmazdı. Şu anda tabi Koronavirüs korkusu nedeniyle aslında bunlar önemseniyor ve panik halinde hastanelere başvurular oluyor." (İHA)