Sağlık

Türkiye, 50 gündür Koronavirüs'e kapılarını kapatmayı nasıl başardı?

"Aşı bu salgına yetişmez; aşıyı unutalım, hijyenik sağlık kurallarını uygulayalım"

27 Şubat 2020 21:24

Dünyada 50'den fazla ülkeye yayılan Koronavirüs, Türkiye'nin 3 sınır komşusu olan İran, Irak ve Yunanistan'a da sıçrarken, Koç Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Önder Ergönül, Türkiye'nin halen Koronavirüs görülmeyen ender ülkelerden biri olmasının ardında yatan sebepleri anlattı. Ergönül, "Türkiye, sağlık sistemi bazında hazırlıklar, uçuşların kısıtlanması ve yolcuların kontrolü gibi önlemlerle virüsten korunmayı başardı. Ama bu virüs gelmeyecek anlamına gelmez" dedi.

RS FM'de Atilla Güner'le Akşam Postası canlı yayınına bağlanan Koç Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Önder Ergönül, Türkiye'nin halen Koronavirüs görülmeyen ender ülkelerden biri olmasının ardında yatan sebepleri ve Türkiye'de olası bir salgına yönelik hazırlık çalışmalarını anlattı. Ergönül, "Türkiye, sağlık sistemi bazında hazırlıklar, uçuşların kısıtlanması ve yolcuların kontrolü gibi önlemlerle virüsten korunmayı başardı. Ama bu virüs gelmeyecek anlamına gelmez" dedi.

"Olmadı ama olmayacak anlamına gelmez"

Önder Ergönül, virüsün ortaya çıkışının ardından 50 günlük süreçte Türkiye'nin hazırlıklarını şöyle özetledi:

"Hastaneler bazında ve sağlık sistemi bazında hazırlık yapıldı. Asıl engelleyecek şey uluslararası hava trafiğinin kontrolüydü. Çin'e gidiş gelişler engellenmişti bunun tabii ki bir rolü vardır. İnsanların gelip gelmemesi kontrol edildi. Karantinalar oldu, izolasyonlar oldu. Virüs taşıyan çıkmadı. Yayılmadı. Aksi takdirde kümelenmeler olurdu, ortaya çıkardı, 3-5 kişi değil onlarca insan hastalanırdı birden. Bu olmadı ama olmayacak anlamına gelmez."

"Aşı bu salgına yetişmez, aşıyı unutalım"

Ergönül, Atilla Güner'in "Aşı geliştirme çalışmaları ne durumda?" şeklindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Aşı bu salgına teknik olarak yetişmez. Bu mümkün değil. 6 aydan, 1 yıldan önce asla olamaz. Aşıyı unutalım. Biz sürdürülebilir, hijyenik sağlık kurallarını uygulayalım. Uluslararası sağlık kuruluşlarının söylediği 3 önemli uyarı var:

  • El yıkamak… Bunu yaparak korunuyoruz diyemeyiz. Çünkü yok zaten virüs şu anda. Türkiye'de şu an influenza var. Genel olarak el yıkamayı önemsemeliyiz. Su bulunamıyorsa dezenfektanlı mendiller.
  • Hasta olduğundan şüphelenilen kişilerle teması kesmek şart. Öpüşme sarılma gibi temaslardan kaçınmak gerekli.
  • Bu dönem için koruyuculuğu olmasa da ABD'li sağlık otoriteleri influenza aşısını ihmal etmeyin diyor. Önümüzdeki sezon için. İnfluenzaya bağlı ölüm çok daha fazla. ABD'de 10 binden fazla. Koronavirüs'ten ölen yok."