Kültür-Sanat

Türkçe rap'te işler kızışıyor, Norm Ender, hem Ezhel'e hem Ben Fero'ya taş atarak döndü: "Mekanın sahibi geri geldi, bebeleri pistten alalım alalım"

20 Temmuz 2019 11:27

T24
Gonca Tokyol

Bir zamanlar belli klikler arasındaki atışmalarla gündem olan, bazılarınca canlı yayında yaşanan 'Fuat, Boys Anılar-soytarılar' kavgasıyla hatırlanan Türkçe rap, son dönemde gümbür gümbür gidiyor.

Ezhel, Ben Fero, MERO, Reynmen, Burry Soprano, Ceg ve niceleri…

Bu türden uzak olanların bile diline dolanan şarkılar yapıyor, Spotify’da, YouTube’da rekorları onlar kırıyorlar; hem de eskiden alışık olduğumuz gibi birbirleriyle atışarak değil, Ben Fero’nun “Ankara’ya selam olsun, kardaşımdır Sercan” sözlerinde de gördüğümüz gibi dayanışarak. Ama buna itirazı olan biri var: Mekanın Sahibi, Norm Ender.

Milliyet’ten Rüya Salim’in ifadesiyle “Türkçe rap müziğin ihtiyaç duyduğu kaliteyi sunmasıyla, bu tarzdan pek de hoşlanmayan insanların bile ilgisini çeken fakat maalesef çok da üretken olmayan” Norm Ender yeni şarkısıyla hafta sonuna damgasını vurdu.

Norm Ender, klibi YouTube’da 24 saatte 4 milyondan fazla izlenen şarkısında sözünü sakınmıyor; özellikle Ezhel ve Ben Fero’ya çokça ‘çaksa’ da, Burry Soprano ve Ceg'i de es geçmiyor: "Mekanın sahibi geri geldi, bebeleri pistten alalım alalım."

Neredeyse 15 senedir profesyonel anlamda müzik piyasasının içinde olan şarkıcı eleştirilerini sadece rakiplerinin tarzı ve yaptıkları müziklerle de sınırlı tutmuyor ve son dönemde oldukça popüler olan 'uyuşturucu kullanımına övgü kültürüne' de tepki gösteriyor:

"Özgürlük deyip uyuşmayın
Basını tizini sesisi açın
Hip Hop’u bok edecekseniz eğer
Polisten değil siz benden kaçın"

Ve cevap Ezhel'den geldi: Lololololo

Norm Ender'in cuma gününe bomba gibi düşen şarkısı tabii ki hayranları tarafından büyük bir beğeniyle karşılanırken, Ezhel ve Ben Fero fan'ları tarafındansa -şaşırtıcı olmayan bir şekilde- pek de sevilmedi.

Ezhel, Norm Ender'in 'diss'ine 'Lolo' isimli bir şarkıyla (Şarkının sözlerini burada alıntılamak isterdik ancak Türkçe rap'teki tartışma nedeniyle siteyi kapattırmak istemeyiz.) cevap verdi.

Piyasadaki diğer rap'çilerin büyük bir kısmı da şarkıyı kendi sosyal hesaplarında paylaşmalarıyla olsun, alta yazdıkları yorumlarla olsun bu tartışmada tarafını belli etti. Anıl Piyancı, Khontkar gibi isimler Ezhel'e destek verdi, Ben Fero da şarkının şu bölümünü göğsünü yumruklayarak Instagram story'sinde seslendirdi:

"İcraate gelince fıs
Bana her boku de ben deyince kız
Bana tek dediğin salam sosis
Ama senden olur helal domuz.

De bana ne diyorsan
Yeter ki dediğini bi kere yap
Bebeler her b*ku biliyorlar
Eleştir sik*ştir giderayak."

Kim daha çok izlendi?

Türkçe rap'teki bu tartışma daha uzun süre devam edecek gibi dursa da; şimdilik taraflar yerine YouTube'daki izlenme oranları da konuşabilir. Norm Ender'in şarkısı 5 milyon izlenmeyi geçti, Ezhel'in saatler sonra yayınlanan cevap şarkısının izlenmesi ise şimdilik 1 milyonun üzerine taze çıktı.