Yaşam

TTB’nin unutulmayan başkanlarından Dr. Füsun Sayek; konserler, sergiler, söyleşiler ve halk sağlığı taramalarıyla anılıyor

Füsun Sayek 16. Sağlık ve Kültür Etkinlikleri kapsamında kültürel programların yanı sıra uzman hekimlerin gönüllü olarak katıldıkları sağlık taramaları yapılıyor, ücretsiz muayene ve tetkikler gerçekleştiriliyor


11 Ağustos 2022 16:48

T24 Yaşam

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) unutulmayan başkanlarından Dr. Füsun Sayek (1947-2006), vefatının 16. yıldönümünde anılıyor. Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nin 16.sı, Hatay’ın Arsuz ilçesindeki İskender Sayek Kültür ve Sanat Evi’nde yapılıyor.

Füsun Sayek’in doğum günü olan bugünü de (11 Ağustos) kapsayacak şekilde 9 Ağustos’ta başlayan ve 28 Ağustos’a kadar devam edecek olan anma etkinliği dizisinde; konserler, sergiler, toplum söyleşileri, çocuklara yönelik sanat atölyeleri, spor yarışmaları ve sağlık taramaları yer alıyor. 

Etkinlikler, 2006 yılında 59 yaşındayken hayatını kaybeden eski Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Füsun Sayek’in en büyük hayallerinden birini, Arsuz’daki dededen kalma aile evini bir Kültür ve Sanat Evi’ne dönüştürme çalışmalarıyla başladı. Füsun Sayek’in eşi Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Sayek’in dedesinin ve babasının inşa ettiği, avlulu tarihi ev restore edildikten sonra tek bir sergiyle başlayan yolculuk, ağustos ayının tümüne yayılan ve küçük balıkçı köyünü yaz boyu kültür sanatla dolduran bir süreç haline geldi.

Daha önce buğday ambarının bulunduğu hol bir sergi salonuna; tüm ailenin toplandığı avlu  da akşamları dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, gündüzleri sanat atölyelerinde çocukların yaratıcılıklarını gösterdiği bir alana dönüştü.


İskender Sayek Kültür Evi

Her yıl hem yöre halkı hem de şehir dışından gelen ziyaretçiler tarafından ilgiyle takip edilen sergiler arasında ‘Tanıdık Yabancılar O Yaz’ ve Selçuk Alten’in resim ve desen sergisi yer alıyor.

Kültür Evi’nin ambar bölümünde yer alan ‘Dünden Bugüne: Arsuz’da Tarım sergisinde ise makineleşme öncesi kullanılan tarım aletlerinden 40’ın üzerinde örnek sergileniyor.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, sadece kültürel aktivitelerle sınırlı kalmadı. Anma etkinlikleri kapsamında bugüne kadar binlerce kişiye ücretsiz sağlık hizmeti sunulmasının yanı sıra kurulan Burs Fonu’yla ilk günden bu yana onlarca tıp öğrencisinin eğitimine destek sağlandı. Sağlık taramaları ve burs destekleri her yıl büyüyerek devam ediyor.

TIKLAYIN | Dr. Füsun Sayek’e mektup…

Füsun Sayek’in eşi Prof. Dr. İskender Sayek ve küçük kızı Aylin Sayek

‘Anne ve babamın birbirlerine ve bu yöreye ve mesleklerine olan aşkı…’

Füsun Sayek ve İskender Sayek’in kızı Aylin Sayek, anma etkinliğinin çıkış noktasını şu ifadelerle anlatıyor:

“Annem 2004’te babamın 60. doğum gününü sinema kapatarak, babamın hayatını anlatan film hazırlayarak, kalabalık ve şahane bir sürpriz parti ile kutlamıştı. O gün babam anneme 60. yaşında bir sürpriz sözü vermişti. Annemi 59 yaşında meme kanserinden kaybettik.

Babam annemin 60. doğum gününde, yani 11 Ağustos 2007’de annemin en sevdiği yerde, Arsuz’da ilk anma etkinliğini düzenledi, sevgili Ahmet Kanneci, Ataol Behramoğlu ve pek çok sevdiğimizle birlikte.

Yıllar içinde bu etkinlik büyüdü, bütün bir ağustos ayına yayıldı. Yörede bir ilk, belki de tek. Sergiler, konserler, atölyeler, spor turnuvaları, toplum söyleşileri, sağlık taramaları, tiyatro gösterileri gerçekleşti.

İlber Ortaylı'dan Emre Kongar'a pek çok söyleşi, Alzheimer'dan Covid'e pek çok toplum bilgilendirme toplantısı, opera - caz - türkü sayısız konser, köy çocuklarının ilgiyle katıldığı bilim okulları / sanat atölyeleri, her yıl bu küçük balıkçı köyünü kültürle dolduran dopdolu bir program.

Bu yıl 16. kez annemin doğum günü ayında yine buluşuyoruz.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri, annemin çok sevdiği topraklarda, tam da annemin sevdiği gibi rengârenk, bir sürü insana, gence, tıp öğrencisine dokunarak devam ediyor. Etkinlikler sırasında toplanan bağışlarla oluşturulan Burs Fonu ile yöreden onlarca yüksek öğretim öğrencisine burs sağlıyor ve mezun olan ve doktor olma yolunda olan bursiyerlerimiz de var.

Ben bu etkinliği şöyle görüyorum:

Bu sadece annem ve babamın birbirine duyduğu aşktan değil, bu yöreye ve mesleklerine duydukları aşktan.

Her sene karşılık beklemeden sahne alan sanatçılar, yüzlerce kişiyi ücretsiz muayene eden doktorlar, bu işi bizim kadar sahiplenen gönüllüler, şimdiye kadar çoğu tıp öğrencisi olmak üzere onlarca öğrenci okutan burs fonuna katkıda bulunan bağışçılar… arka planı kalabalık, temelleri sağlam.

Gönüllüleriyle, içeriğiyle, devamlılığı ile, örneğini hiçbir yerde görmedim. Bildiğim, anmayı yas gibi değil, bir kutlama gibi yaşatan bir etkinlik olduğu.”

Dr. Füsun Sayek ve Prof. Dr. Şükrü Hatun tarafından kurulan ve TTB tarafından 1991’den itibaren yayımlanan Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi Mayıs 1995 kapağında Füsun-İskender Sayek çiftinin çocukları Selin Sayek Böke (solda) ve Aylin Sayek (Fotoğraf İskender Sayek, kaynak Şükrü Hatun)

Ücretsiz sağlık taramaları

Hacettepe Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.

İskender Sayek’in öncülüğünde ve Türk Tabipleri Birliği’nin desteği ile gerçekleştirilen etkinliklerin sağlık bölümünde bu yıl sağlıklı yaşam üzerine yoğunlaşarak pek çok dalda tarama ve bilgilendirme toplantıları düzenleniyor.

Füsun Sayek Sağlık ve Kültür Etkinlikleri’nde poliklinikler bu yıl Genel Cerrahi ve Ortopedi alanlarında gerçekleştirilecek. Türkiye’nin önde gelen tıp fakültelerinde ve yerel tıp merkezlerinde çalışan uzman hekimler, etkinliğe kendi imkânları ile katılarak, gönüllü olarak yöre halkına ücretsiz muayene ve tetkik gerçekleştiriyorlar.

Müzik etkinlikleri

Arsuz’da ‘kültür ve müze evi’ne dönüştürülen 1800’lerden aile evinde gerçekleştirilen konserler yörede bir ilk.  Bu yıl etkinlikler, Selin Sümbültepe ve gitarda Erkan Zeki Ar’ın sahne alacağı Nostalji isimli konserle açıldı.

Etkinlikler kapsamında Kaan Kasar ve Turan Can Kopuk’un gitarlarıyla yer alacağı ‘Hataylı İki Gitarist’ konseri; Hatay Akademi Orkestrası’nın bir klasik müzik dinletisi ile Seçil Özcan ve gitarda Kubilay Muratal’ın sahne alacağı Unutulamayanlar konseri gerçekleştirilecek.

Toplum söyleşileri

Bu yıl toplum sağlığına yönelik düzenlenecek etkinlikler arasında Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez’in ‘Sağlıklı Yaşam’ söyleşisi yer alıyor. TTB Ali Özyurt Edebiyat Matinesi kapsamında Latife Tekin ile söyleşi ve beş yazarın yer aldığı bir kitap tanıtımı günü de düzenleniyor.

İklim teması çerçevesinde düzenlenen İklim Krizi – Çevre ve İnsan Sağlığı konulu panelde ise Füsun Sayek’in kızı CHP Genel Sekreteri Doç. Dr. Selin Sayek Böke, Dr. Ali Kanatlı, Nermin Kara, Doç. Dr. Abdullah Sakallı konuşmacı olarak yer alıyor.

Çocuk etkinlikleri

Bu yıl Çocuk Yaz Okulu olarak programda yer alan atölye konuları arasında İklim, Çevre ve Denizler, Masal ve Seramik var. Artık bir Arsuz klasiği haline gelmiş olan Arsuz Çocuk Korosu çalışması ve konseri de programda yer alıyor.

Sergiler

Tanıdık Yabancılar – O Yaz: Talin Azar & Aylin Sayek Beyazıt (fotoğraf ve edebiyat)

Selçuk Alten (resim ve desen)

Kalıcı Sergiler

- Dünden Bugüne: Arsuz’da Tarım (İskender Sayek Özel Koleksiyonu)

- Tarihi Dokuma Aletleri

- Geçmişten: İskenderun ve Antakya Fotoğrafları

- Teta’nın Mutfağı – Yöre Mutfağı Sergisi

- Biz Arsuzluyuz Arsuz’dan Portreler (Aylin Sayek, Yıldırım Beyazıt)

- Hatay Deniz Kabukları (Süheyl Boncuk Koleksiyonu)

- 15 Yılda Yolumuzun Kesiştiği 15 Sanatçı

- Hatay Kitaplığı Kültür Köşesi

TIKLAYIN | Füsun Sayek 16. Sağlık ve Kültür Etkinlikleri programı