Gündem

"TSK'da son yapılan atamalarla tümgeneralin tuğgenerale, 'komutanım' demesi söz konusu olacak"

1 Ağustos tarihinde açıklanan YAŞ kararlarının ardından TSK'da görev yapan 5 general istifa etmişti

26 Ağustos 2019 17:28

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir, 5 generalin emekliliğini istedikleri iddialarını ele aldığı yazısında "Son yapılan atamalar, Yüksek Askeri Şura'dan çıkan görevlendirmelerle ilgili rahatsızlık var. Bu atamaların bazı dengeler, teamüller ve hassasiyetler düşünülmeden yapıldığı kanaati hakim olmuş" dedi.

1 Ağustos tarihinde açıklanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının ardından TSK'da görev yapan 5 general istifa etmişti. İstifa edenler arasında, YAŞ’ta Özel Kuvvetler Komutanlığı’ndan İdlib’den sorumlu 6. Mekanize Piyade Tümeni ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanlığı’na atanan Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı ile yardımcısı Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam da var.

TIKLAYIN - İdlib'den sorumlu tümenin komutan ve komutan yardımcısının da aralarında bulunduğu 5 general TSK'dan istifa etti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TSK'dan istifa eden 5 general hakkında yaptığı açıklamada "Emeklilik TSK mensuplarının da doğal bir hakkıdır" diyerek "Şu ana kadar da bize intikal eden iki arkadaşımızın dilekçesi var. Onların da emekliliklerini onayladık" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN - Akar'dan generallerin istifasına dair ilk açıklama

"TSK atamalarında göz önünde bulundurulan etik yapının bozulduğu yönünde bir fikir oluşmuş"

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir "Generallerin istifa dilekçesi: Tenzil-i rütbe değil tenzil-i makam" başlıklı yazısında son yapılan atamalar, Yüksek Askeri Şura'dan çıkan görevlendirmelerle ilgili rahatsızlık olduğunu belirtti. "Bu atamaların bazı dengeler, teamüller ve hassasiyetler düşünülmeden yapıldığı kanaati hakim olmuş. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin atamalarında göz önünde bulundurulan etik yapının bozulduğu yönünde bir fikir oluşmuş" diyen Aydemir bunun kasıtlı olmadığı yönünde yaygın bir görüşün olduğunu da ekledi.

Tümgeneral AhmetErcan Çorbacı Ağustos Yüksek Askeri Şura'dan önce Özel Kuvvetler Komutanı olarak görev yapıyordu. YAŞ'tan sonra 6. Mekanize ve Piyade Tümeni Komutanlığı Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutanı olarak Adana’ya atandı. Yine YAŞ'tan önce 59. Topçu Eğitim Tugay Komutanı olan Tuğgeneral Ertuğrul Sağlam da YAŞ'tan sonra 6. Mekanize Piyade Tümen ve Müşterek Özel Görev Kuvvet Komutan Yardımcısı olarak atandı.

"TSK'dan atama sisteminin bozulduğu ifade ediliyor"

Aydemir, atamalarda teknik olarak bir problem görünmediğini ancak teamüllere ve TSK emir komuta zinciri hassasiyetlerine bakıldığında bu atamayla ilgili şu kaygı ve tespitlerin paylaşıldığını yazdı:

- Özel Kuvvetler Komutanı'nı Adana'ya Piyade Tümen Komutanı yapmak doğru bulunmadı.

- Adana Tümen Komutanı'nın altına Harp Okulu'ndan mezuniyette daha kıdemli olan iki tuğgeneral yardımcı vermek yanlış. Bu, sıkıntıya yol açtı.

- Bugüne kadar TSK'da, mezuniyette 3 yıl kıdemli olan bu iki tuğgeneralin geç terfi etmelerine rağmen, kendilerinden Harp Okulu mezuniyeti açısından daha az kıdemli olan tümgeneralin altına verilmesi emir-komuta açısından doğru bulunmazdı. Bekleme süreleri göz ardı edildiğinde, normal şartlarda bir tümgeneralin, tuğgenerale, "komutanım" demesi söz konusu olacak.

- TSK'dan atama sisteminin bozulduğu ifade ediliyor. Bu atamalara, "tenzil-i rütbe" yerine, "tenzil-i makam" değerlendirmesi yapılıyor.

- Tümgeneral Ahmet Ercan Çorbacı, 1988 mezunu ve tümgeneralliğe kadar yükseldi. Fakat diğer iki komutan yardımcısı tuğgeneral; biri 85, diğeri 87 mezunu olmalarına rağmen tuğgeneral rütbesindeler. TSK'da bugüne kadar buna dikkat edilirdi. Harp Okulu çıkışında önde olan generaller, rütbe olarak önlerinde olan komutanın emir-komutasına atanmazlardı.

- Tuğgeneral Ömer Faruk Bozdemir, YAŞ'tan önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Kurmay Başkanı idi. YAŞ'tan sonra Hakkari 3. Piyade Tümen Komutanlığı'na atandı. Hayatı dağlarda geçen ve terörle mücadelede önemli başarılara imza atmış Bozdemir, 8 ay önce eşini kaybetti. Bozdemir, tümgenerallik sırası gelmesine rağmen YAŞ'ta bu rütbeye yükseltilmedi ve tuğgeneral rütbesiyle tümgeneralin görev yapması gereken Hakkari 3. Tümen Komutanlığı'na atandı.

- Kısa süre önce eşini kaybeden ve küçük bir çocuğunun bakımıyla ilgilenmesi gereken Bozdemir'in psikolojisinin anlaşılmadan tayin edildiği ifade ediliyor.

- Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Mustafa Erkal Kuzuoğlu ise sağlık gerekçesi ile başka yere tayinini istemişti ancak bu gerçekleşmeyince atamalardan önce emeklilik dilekçesi verdi. Kuzuoğlu'nun yerine Genelkurmay Genel Sekreteri Tuğgeneral Mehmet Özeren atandı. Genelkurmay Genel Sekreterliği'nden, Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı'na yapılan bu atama da bu göreve verilen önem itibariyle dikkat çekti