Yaşam

Beden geçiş süreci için kampanya başlatan Aşkın: Hayatımın geri kalanını ait olduğum bedende geçirmek istiyorum

21 Ağustos 2019 11:20

İzmir'de yaşayan Aşkın, 27 yaşında bir trans erkek. Aşkın bir süre önce geçiş sürecine başladı ve 'cinsiyet uyum ameliyatı' masrafları için gerekli olan parayı tamamlayabilmek için internet üzerinden bir kampanya başlattı. 

Emlak ve Emlak Yönetimi bölümünü bitiren Aşkın, garsonluk, satış danışmanlığı gibi farklı işlerde çalışıyor. Güzel sanatlar alanına ilgisi olduğunu ancak Konya'da olduğu gibi yaşayamadığı için başka bir bölüme kaydolduğunu belirten Aşkın, geçiş sürecini tamamladıktan sonra hayali olan resim yapmayı da sürdürebileceğini söylüyor.

Aşkın, kampanya çağrı metninde "Keşke her şey bu kadar zor olmasaydı ve sizlerin karşısında bu açıklamaları yapmak durumunda kalmasaydım fakat hayatımın sekteye uğradığı ve toplumsal yargılardan dolayı tıkandığım bu süreci atlatmama yardımcı olmanıza ve bu sayede kendi kendine yeten bir birey olmaya geri dönebilmeye ihtiyacım var" diyor.

Aşkın'ın kampanya çağrısı şöyle:

"Merhabalar,

Adım Aşkın, 27 yaşında trans bir erkeğim. Adnan Menderes Üniversitesi Emlak ve Emlak Yönetimi mezunuyum. Konya'da doğdum ve büyüdüm. Çok küçük yaşlarda resime olan ilgimden dolayı güzel sanatlar hayalim vardı fakat Konya'da kendim gibi yaşayamadığım ve toplumun dayattığı cinsiyet rollerine sıkışıp kaldığım için güzel sanatlara hazırlanamadan kurtuluş olarak gördüğüm herhangi bir üniversitenin herhangi bir bölümünü yazmak durumunda kaldım. Birçok aksilik nedeniyle ve ait olduğum bedene kavuşma uğruna verdiğim savaştan dolayı güzel sanatlar hayalime koşmaya halim kalmadı ve eğitimim bittikten sonra Konya’ya ailemin yanına dönsem de içinde bulunduğum süreçten dolayı ailemin yanından ayrılmak durumunda kalıp hem hukuki hem de tıbbi anlamda bu sürece başlayabilmek için İzmir’e yerleştim.

Yaklaşık 5 yıldır ailemden ayrı İzmir’de kendi başıma yaşıyorum, her şeyimi kendi başıma kendi ayaklarımın üzerinde durarak yaptım. Kendi evimi tuttum, düzenimi kendim oturttum. Kimliğimden dolayı eğitimini almış olduğum mesleği yapamasam da kendi kendine yetebilen birisi olmayı sevdiğim ve tercih ettiğim için bu zaman boyunca kendi başıma varoldum. Bu yüzden bugüne kadar çeşitli birçok işte çalışarak kendi geçimimi kimseye mecbur kalmadan sağladım; garsonluk, satış elemanlığı gibi işler. Fakat öncesinde dış görünüşümden ötürü insanlar cinsiyet kimliğime dair fikir sahibi olamazken, yakın zamanda hormon kullanımına da başlayacağım geçiş sürecine de girdiğim için artık düzenli olarak para kazanabileceğim bir iş bulmak da mümkün olmuyor.

Ailemden de maddi ve manevi en ufak destek almadığım ve her şeyi gerçekten kendi başıma yapmaya çalıştığım bir sene gibi uzun bir süre sonunda psikolojik değerlendirme aşamasını geçmiş ve “cinsiyet uyum ameliyatı” için gerekli yasal prosedürleri tamamlamış durumdayım, ve bugüne kadar her şeyi kendi başıma yapsam da artık gerçekten ekonomik anlamda bir engelle karşılaşmış durumda olduğumdan ötürü maddi anlamda desteğe ihtiyacım var, ki bu sayede kendi ayaklarımın üzerinde durmaya da devam edebileyim. Ekonomik ve sosyal anlamda bağımsızlığımı tekrardan elime alabileceğim ve toplumda daha rahat var olabileceğim için bu süreçte olsam da, bu süreç “geçiş süreci” olması ile alakalı olarak beni arafta hissettiren, toplumun, diğerlerinin bana bakışının belirsizleştiği bir süreç. Ve bu araftan kurtulmak için sizlerin desteğine ihtiyacım var. 27 yaşındayım ve yeterince geç kaldığımı düşündüğüm için artık daha fazla geç kalmak istemiyor ve hayatımın geri kalanını ait olduğum bedende geçirmek istiyorum. Çünkü önümdeki bu engel kalkar ise mesleki kariyerime de bir adım atabilecek ve hep hayalim olan çizme eylemini hobi olarak bir köşede bırakmak zorunda kalmayacağım. Transeksüellerin “normal” olarak adlanırılan diğer insanlardan bir farkı olmadığını ve herkes gibi eşit yaşam haklarına sahip olmak istediğini de bilmenizi isterim. Keşke her şey bu kadar zor olmasaydı ve sizlerin karşısında bu açıklamaları yapmak durumunda kalmasaydım fakat hayatımın sekteye uğradığı ve toplumsal yargılardan dolayı tıkandığım bu süreci atlatmama yardımcı olmanıza ve bu sayede kendi kendine yeten bir birey olmaya geri dönebilmeye ihtiyacım var. Şimdiden maddi manevi tüm destekleriniz için çok teşekkür ederim."