Çevre

Trakya, Rüzgâr Enerji Santrali'ne karşı mücadeleyi kazandı

Istranca Ormanları’na yapılması planlanan RES projesine yargı 'dur' dedi

12 Nisan 2019 07:33

Istranca Ormanları’na yapılması planlanan Rüzgâr Enerji Santralı (RES) projesine yargı “dur” dedi. Mahkeme, proje kapsamında kesilecek ağaç sayısının belli olmadığına dikkat çekti. 24 bin metrekare orman içinde yaklaşık 10 km iletim hattı planlanan projeyle ilgili olarak,  bölge sakini Göksal Çidam, “Bu süreçte Istrancalar’da binlerce ağaç 4 yıldır çiçek açıyor. Kazanan 7 tür kurbağa, 26 tür sürüngen, 51 tür memeli, 71 tür kuş, 406 tür bitki ve on binlerce ağaç oldu” dedi.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre,  Istranca Ormanları’nın korunması için mücadele, yıllardır sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kırklareli Dereköy, Karadere ve Şükrüpaşa köylerine yapılmak istenen RES projesine verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının iptali istemiyle bölge sakinlerinin açtığı dava sonuçlandı. Bölge sakinleri, davada projenin tamamı ormanlık alana yapılmak istendiğine dikkat çekerek alanın kuş göç yolları üzerinde olduğunu da anımsattı. Bir kısmına kayın ağacı tohumları dikildiğine dikkat çeken bölge sakinleri bu kısmın sit alanı olduğunu vurguladı. Bölge sakinleri bitki örtüsünün, yaban hayatın, yöredeki doğa, inanç ve tarih turizminin zarar göreceğini ifade ederek raporun iptalini istedi.

Mahkeme bölgedeki kuş türlerinin konakladıkları ve yoğunlaştıkları alanların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayarak nisan - Ağustos ayları arasında aktif olan yarasaların da sahayı kullanma durumlarını ortaya çıkaran bir raporun hazırlanması gerektiğini belirtti. Mahkeme tüm nedenleri sıralayarak 12 Mart’ta raporu oybirliğiyle iptal etti.

Trakya Platformu Kırklareli Yürütme kurulu üyesi Göksal Çidem 2015’te de aynı yere RES yapılmak istendiğini ancak projenin mahkeme kararıyla iptal edildiğini anımsattı. Çidem özetle şöyle konuştu:

“Sonuçta 2 defa geldiler. Ama binlerce ağaç 4 yıldır çiçek açıyor. Âşık Veysel’in dediği gibi ‘Orman yurdun temelidir, nesillerin evvelidir.’ Avrupa’nın en önemli doğa alanından biri ve ana kuş göç yolu üzerinde Istrancalar’da bu ölçüde yoğun ve yaygın RES inşaası, türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, interkonekte sisteme bağlantıları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yeraltı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları, türbinlerin kanatları ve emniyet ışıklarının etkisi, çıkardığı titreşim ve gürültüyle birlikte Istrancalar’daki doğa ve yaşamı hızla yok eder"