Çevre

Trabzon Uzungöl için HES tehlikesi yeniden gündemde

25 Mart 2025 07:55

Güncelleme: 25 Mart 2025 08:03

Trabzon'un Çaykara ilçesi, Solaklı Vadisi'nde bulunan Uzungöl, hidroelektrik santrali (HES) projesi nedeniyle yeniden tehdit altında. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projeye ilişkin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini dün itibarıyla tekrar başlattı. Bu gelişme, çevre savunucuları ve bölge halkını harekete geçirdi.

Geçtiğimiz Kasım ayında HES inşaatı için bölgeye gelen iş makinelerinin yolunu barikatlar kurarak kapatan bölge halkı, çalışmaları durdurmuş ve "ÇED olumlu" kararına karşı dava açmıştı. Ancak Trabzon İdare Mahkemesi'nin reddettiği dava, Danıştay tarafından bozulmuş ve yeniden görüşülmesine karar verilmişti.

Proje kapsamında Haldizen Deresi üzerinde çeşitli yapılar inşa edilmesi planlanıyor. Bunlar arasında bir regülatör, çökeltim havuzları, enerji tüneli, cebri boru, santral ve ulaşım tünelleri yer alıyor. Ayrıca, özel mülkler için alınan acele kamulaştırma kararı kapsamında yapılan kamulaştırmalar, projenin bölge üzerindeki etkisini artırıyor.

Uzungöl'ün bulunduğu alan aynı zamanda 1. ve 3. Derece Doğal Sit alanı olarak koruma altında. Proje alanı, Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde ve Uzungöl Tabiat Parkı'na yaklaşık 1 kilometre mesafede konumlanıyor. HES projesinin, bölgedeki biyolojik çeşitliliği ve ekolojik dengeleri tehdit etmesi bekleniyor.

 


8 yaşındaki iki mucit, deprem için geliştirdikleri projeyle ödül kazandı