Gündem

Trabzon Havalimanı'nda pistten çıkan uçak hakkında kaldırıldığı bölgede çevre kirliliği oluşturuyor iddiası

Yomralı vatandaşlar, 'Millet Kıraathanesi' yapılacağı vaadiyle ilçenin pazar yerine taşınan uçağın kaldırılmasını istiyor

06 Ekim 2019 12:13

Ankara-Trabzon seferi yapan ve 13 Ocak 2018 tarihinde Trabzon Havalimanı'na iniş sırasında pistten çıkan uçağın, kazanın ardından taşındığı Trabzon'un Yomra ilçesinde taşındığı yerde çevre kirliliği oluşturduğu öne sürülerek, bölgeden kaldırılması istendi. 

Dönemin Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu uçakla ilgili olarak 'Millet Kıraathanesi' yapılacağı vaadinde bulunurken; ilçenin pazar yerine bırakılan uçağın parçalarının dört bir yana dağılmasıyla çevre kirliliği oluştuğu yönünde şikâyetler oluştu.

Uçağın ilçelerine getirilmesini doğru bulmadıklarını belirten yöre sakinlerinden Embiya İskender, konuyla ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Güzel bir dekor verilerek herkesin görebileceği bir yerde olsaydı daha iyi olurdu diye düşünüyorum. Bana göre burada bulunması normal değil, çevre kirliliği oluşturuyor. Uçağın turistik yere konulmasından yanayız. Manzaralı bir yerde olması lazım ki turistler de gelsin. Buraya gelmesinin bir sebebi var. Millet bahçesi olması için zemininin iyi olması lazım. Dolayısıyla altyapısı, dinlenme yerleri olması lazımdı. Böyle de bir durum da yok. Uçak burada çürümeye yüz tutmuş. Şimdi de uçağın bazı yerlerini kapattılar. Bence bunun burada bulunması sakıncalı.” 

TIKLAYIN: Trabzon'da yolcu uçağı pistten çıktı

Neler Olmuştu?

Ankara-Trabzon seferini yapan özel bir havayolu şirketine ait 162 yolcu ve 6 mürettebatın olduğu Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, 13 Ocak 2018 Cumartesi günü saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı’na iniş yaptığı sırada kontrolden çıkarak pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. Uçak, iniş takımlarının balçığa saplanması sonucu denize 25 metre kala durabildi. Kazada yaralı ya da ölü bulunmazken, uçak 20 saat süren operasyonla saplandığı yerden kurtarılarak Trabzon Havalimanı’nda güvenli bir bölgeye çekildi.

Trabzon Havalimanı'nın uçuş pistleri dışındaki bekleme alanına taşınan uçak, sigorta şirketi tarafından ihaleye çıkarıldı. Bir firmanın ihaleyi almasının ardından 23 Temmuz 2018 tarihinde parçaların sökülme işlemine başlandı.

İşlemlerin ardından, Trabzon'un Yorma Belediyesi uçağın ‘Millet Kıraathanesi’ olması için Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne başvurdu. Onay alan belediye, uçağın teslim işlemini gerçekleştirdi. Uçağın ilçede belirlenen bir alanda hizmet vermesi için 29 Eylül 2018 günü özel bir firma tarafından uçağın kanatları sökülerek bir tıra, uçağın gövdesi ise 11 dingil ve 42 tekerden oluşan yer dorsesine yüklendi. Trabzon Havalimanı'nda uçakların beklediği alandan çıkartılan uçak, yaklaşık 15 kilometre uzaklıktaki ilçeye karayolu üzerinden 4 saatte taşındı. 35 metre uzunluğunda, 18 ton ağırlığındaki uçak, ‘Millet Kıraathanesi’ olarak hizmet vermesi için ilçede planlanan alana vinç yardımıyla konuldu. (İHA)