Koronavirüs

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhan: Koronavirüs hastası her 10 kişiden biri sağlık çalışanı

Pandemi ile mücadele sırasında  Koronavirüs'ten yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 216'ya ulaştı

20 Aralık 2020 10:03

Pandemi ile mücadele sırasında  Koronavirüs'ten yaşamını yitiren sağlık çalışanı sayısı 216'ya ulaştı. Sağlık çalışanları arasında toplam vaka sayısı ise 120 bini geçti.

"Koronavirüs hastası her 10 kişiden biri sağlık çalışanı"

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Koronavirüs'ten en çok etkilenen meslek grubunun sağlık çalışanları olduğunu belirterek, dünyadaki rakamlara göre Türkiye'deki durumun daha çarpıcı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. İlhan, "Gerçekten en ön safta olan sağlık çalışanları tüm enfekte olan 1 milyon 900 bin kişinin arasında 120 binini oluşturuyor. Bu açıdan baktığımızda gerçekten çok ciddi bir yoğunluk söz konusu. Yani her 15 enfekte olan kişiden birisi sağlık çalışanı, her Koronavirüs hastası olan 10 kişiden birisi sağlık çalışanı. Üstelik sağlık çalışanlarının eşlerini, ailelerini, büyüklerini de düşündüğümüzde aslında Türkiye'deki Koronavirüs hastalarının en büyük yükünü çekenin sağlık çalışanları ve onların ailelerinin olduğunu söylemek çok doğru bir yaklaşım olacaktır" dedi.

200'den fazla sağlık çalışanının Koronavirüs'ten hayatını kaybettiğine dikkat çeken Prof. Dr İlhan, "İki defa pozitif olduğu halde tekrar görevinin başında olan sağlık çalışanları var. Sağlık çalışanları Koronavirüs sürecinde sadece hastanelerde hizmet vermiyor. Sahada filyasyon yapan sağlık çalışanlarından, 112 çalışanı arkadaşlarımızdan pozitif olanlar var, eczacılarımızdan pozitif olanlar var" diye konuştu. 

"Koronavirüs doğrudan meslek hastalığı"

Prof. Dr. İlhan, tıbbi açıdan bakıldığında Koronavirüs'ün doğrudan meslek hastalığı olduğunu kaydederek, "Bu kişi çalıştığı için Koronavirüs'e yakalanmıştır. Elbette dışarıda da Koronavirüs teması söz konusu olmuş olabilir. Ama iş sağlığı güvenliğinin felsefesine baktığımızda, kişinin çalıştığı yerde söz konusu hastalık ile ilgili bir risk varsa doğrudan çalışan lehine yorumlanması ve sağlık çalışanlarının Koronavirüs olanlarının meslek hastalığı tanısı alması gerekir. Sağlık çalışanlarının desteklenmesi, Koronavirüs hastalığına yakalandıktan sonra yasal haklarına kavuşması, vefat edenlerin geride bıraktıkları dulları, yetimleri için de destek sağlanması çok doğru bir uygulama" ifadesini kullandı. (DHA)