Kültür-Sanat

Tiyatro sanatçısı ve çevirmen Özdemir Nutku hayatını kaybetti

Sanatçının cenazesi 10 Kasım günü yapılacak törenin ardından defnedilecek

08 Kasım 2019 18:00

88 yaşındaki yazar, eleştirmen ve tiyatro sanatçısı Özdemir Nutku bir süredir yoğun bakımda olduğu İzmir'de, sabah 6.30 sıralarında kalp yetmezliği nedeniyle hayata veda etti.

10 Kasım Pazar günü saat 13.00'da Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde anısına tören yapılacak olan sanatçı, daha sonra Bostanlı Beşikçioğlu Cami'nde kılınacak cenaze namazının ardından defnedilecek. 

Özdemir Nutku Kimdir?

12 Ocak 1931'de İstanbul'da doğan Özdemir Nutku, 7 yaşında piyanoya başladı. 1949 yılında ilk ve son klasik piyano konserini veren sanatçı, 50'li yıllarda bir caz kuarteti kurarak caz piyanisti olarak tanındı. Aynı zamanda tiyatroya ilgi duyan isim, 1947 yılında Kadıköy Süreyya Sineması'nda sahnelenen Franz Lehar'ın Tarla Kuşu operetinde ilk profesyonel rolünü oynadı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde Tiyatro bölümünü kuran Nutku'nun, bugüne kadar 37'si tiyatro, 22'si çeviri, 4'ü şiir, 12'si oyun ve uyarlama, 2'si senaryo ve 1'i çocuk kitabı olmak üzere 78 eseri yayımlandı. Nutku'nun Shakespeare'den yaptığı çeviriler ve hakkında yazdığı kitaplar da Türkçe tiyatro literatüründe önemli bir yer edindi.