Politika

TİP'in desteklediği aday Tolga Erezer: Halkçı belediyeciliğin köklerini atıyoruz

"İlk projelerimiz arasında halkımıza istihdam yaratabilecek alanların yaratılması var"

27 Mart 2019 12:13

Yerel seçimler yaklaşırken sosyalist partiler YSK’nın onay vermemesi nedeniyle seçime parti olarak katılamayınca bazı bölgelerde bağımsız adayları destekliyor. Seçim sürecinin başlandığı sırada kurulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) de Ardahan’ın Damal ilçesinde bağımsız belediye başkan adayı Tolga Erezer’i destekliyor. Erezer, Damal, "Halkçı belediyecilik fikrinin bu topraklardaki köklerini TİP ile birlikte atıyoruz. Öte yandan ilerici, AKP karşıtı diğer parti ve kurumlarla da dostane bir ilişki içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

Gazete Duvar'da Kavel Alpaslan'ın röportajının ilgili bölümü şu şekilde:

"‘Omuz ver değiştirelim’ sloganını kullanıyorsunuz. Seçildiğiniz takdirde belediyede ne gibi değişiklikler yapmayı düşünüyorsunuz? Damal’ın değişim bekleyen sorunları nelerdir?

"Tabii ki planlarımız var, kısaca onlardan bahsedeceğim ancak son kararı mahallelerden seçeceğimiz temsilcilerle birlikte vereceğiz. Bütün yönetim modelimiz bu ilke üzerine kurulu olacak. Öte yandan, temel haklar; iş, eğitim, sağlık, ulaşım… Hepsiyle ilgili o kadar ciddi sorunlar var ki. Yıllardır en basit yol çalışması dahi yapılmamış, 130 öğrencili okullar ‘taşımalı sistem’ gerekçesiyle kapatılmış, Damal merkezdeki tek eczanemiz dahi diğer ilçeye taşındı. Belediyenin tüm çöpleri, ilçenin girişinde gelişi güzel yol kenarına atılıyor.

"Biz ilk ‘Omuz ver değiştirelim’ dediğimizde yurt içi ve dışında çeşitli belediyecilik örneklerini tüm ayrıntılarıyla inceledik. Bölgemizin iklim, nüfus ve çeşitli beşeri özelliklerini göz önüne alarak istihdam ve turizm alanında projeler hazırladık. Örneğin hayvancılığın çok yoğun yapıldığı bir bölgede bir tane Et ve Süt Kooperatifi’nin bugüne kadar kurulmamış olması, kar turizmine dair hiçbir adım atılmamış olması gibi… Yapılabilecek onlarca şey varken hiçbiri bugüne kadar yapılmamış, ilk projelerimiz arasında halkımıza istihdam yaratabilecek alanların yaratılması var.

Seçim çalışmasında özellikle oy beklediğiniz, üzerine çalışma yaptığınız kesimler var mı? Seçim açıklamalarınızda sık sık işten çıkarılan işçilerden bahsediyorsunuz. Bu alanda bir politikanız var mı?

"Özellikle oy beklemek değil ama elbette ilçemizin ilerici, aydın kesimleri, kadınlar, gençler ve işçilerle birlikte değiştireceğimize inanıyoruz. Örneğin, seçim çalışmalarımızın başında hakları gasp edilmiş BOTAŞ işçileriyle yan yana geldik. Toplu işten çıkarılan BOTAŞ işçileri, tazminatlarını alamamalarının yanı sıra maaşlarını eksik almış, haftalık izin olmadan uzun saatlerle çalıştırılmış. Haftada 80 saate yakın çalıştırılan BOTAŞ işçilerine “Hiçbir alacağım yoktur” diye kağıt imzalatılmış. Bunları öğrenir öğrenmez TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve TİP’li avukatların katılımıyla bir toplantı yaptık. Geniş katılımlı bu toplantının ardından BOTAŞ işçileriyle seçim büromuzda da yan yana gelip, gasp edilen haklarını birlikte aramaya devam ediyoruz.

"Yine aynı şekilde gençlerin ve kadınların burayı değiştirebileceğine inancımız tam. Gençler işsizlik, okul gibi sebeplerle memleketini terk etmek zorunda kalıyorlar. Onlara yaratacağımız istihdam alanları ve eğitime ulaşmalarını kolaylaştırdığımız takdirde bu göçlerin azalacağını biliyoruz. Kadınlarınsa bir araya gelebilecekleri, işgücüne katılabilecekleri alanlar hiç yok, bunları sağladığımızda kadınların buranın çehresini tamamen değiştirebileceğini biliyoruz."