Gündem

TİHV: Hakkâri'de seçme ve seçilme hakkı kayyım kararıyla ihlal edildi

Atamanın temelsiz olduğu ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Akış'ın seçilme hakkında herhangi bir kısıtlama getirmediği belirtildi

05 Haziran 2024 09:14

T24 Haber Merkezi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Hakkari'de 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde yüzde 48,92 oy oranıyla Belediye Başkanı seçilen Mehmet Sıddık Akış'ın görevden alınarak yerine kayyum atanmasını sert bir dille eleştirdi. İçişleri Bavanlığı'nın bu kararı, vakıf tarafından, serbest seçimlerin ve seçme-seçilme hakkının ihlali olarak nitelendirildi.

Vakfa göre, 2016 yılından beri Türkiye'de yerel yönetimlere yapılan kayyum atamaları, çoğunlukla Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde, özellikle Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), şimdi ise Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) yönetimindeki belediyelere karşı gerçekleştiriliyor.

Vakıf, atamanın temelsiz olduğunu ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) Akış'ın seçilme hakkında herhangi bir kısıtlama getirmediğini belirtti. TİHV, Anayasa'nın 38. maddesine göre, hüküm giymedikçe suçlanamayacak olan Akış'ın masumiyet karinesinin ihlal edildiğini vurguladı.

Siyasi iktidara, bu müdahaleden vazgeçme ve Hakkari'nin seçilmiş belediye başkanını göreve iade etme çağrısında bulunan TİHV, demokrasi ve insan hakları değerlerini savunan herkesi bu karara karşı çıkmaya davet etti.

Açıklamanın tamamını okumak için tıklayın.

TIKLAYIN - Hakkari’de kayyıma gerekçe olan davanın savcısı, Bakanlığın ‘FETÖ firarisi’ listesinden çıktı

TIKLAYIN - Hakkari Belediye Başkanı Akış'a 24 saat avukat görüş yasağı, dosyaya kısıtlılık: "Soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilir"

TIKLAYIN - Hakkari’ye kayyım olarak atanan Vali Ali Çelik: Soylu’dan sonra Hakkari’ye atandı, 31 Mart’tan sonraki ilk kayyım oldu

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne kayyım atanması tepki çekti: "Tamamen antidemokratik bir uygulama; bu yanlıştan bir an önce vazgeçin!"

TIKLAYIN - Özgür Özel'den kayyım tepkisi: Yaşananlar, Hakkari halkının iradesini yok saymaktır, kayyım anlayışının karşısındayız!

TIKLAYIN - Ahmet Türk'ten Özgür Özel'in kayyım açıklamasına: Demokrasi ve halk iradesine saygının önemi açısından değerlidir

TIKLAYIN - CHP'den Hakkari Belediyesi'ne kayyım kararına ilk tepki: Erdoğan'ın "normalleşme" söylemi, bakanlar eliyle baltalanıyor

TIKLAYIN - Hakkari Belediyesi'ne polis baskını; Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış, gözaltına alındı

TIKLAYIN - Bakanlık duyurdu, Hakkâri Belediyesi'ne kayyım atandı

TIKLAYIN - Hakkari yerel seçim sonuçları

TIKLAYIN - Kayyım bilançosu: Diyarbakır’da taşınmazlar 290 milyon TL'ye resmi kurumlara devredildi