Gündem

Tevhid bayrağı açan kişiye yumruk atan şüpheli gündem oldu: Suçlama değiştirildi, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik"ten tutuklandı

02 Ocak 2024 17:36

İstanbul'da "Şehitlere rahmet, Filistin'e destek, İsrail'e lanet" yürüyüşü sonrasında Tevhid bayrağı açan İsmail Aydemir'e yumruk attığı iddiasıyla tutuklanan Ege A.’nın tutuklanmasıyla ilgili kritik bir ayrıntı ortaya çıktı. Ege A. için önce "kasten yaralama"dan açılan soruşturma, olayın sosyal medyaya yansıması üzerine "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama"ya dönüştü. Böylece Ege A.'nın tutuklanmasının yolu açıldı.

Cumhuriyet'ten Can Uğur'un haberine göre İstanbul'da düzenlenen mitingde "tevhid" bayrağı taşıyan şahsa yumruk atan Ege A. isimli genç tutuklandı. Ancak Ege A.'ya polisin koruması altında olduğu sırada, tokat atan ve adının Oğuzhan T. olduğu iddia edilen kişiye herhangi bir yaptırım uygulanmadı.

Dosya önce "kasten yaralama" suçundan açıldı

Yumruklama olayının ardından Ege A.'nın gözaltına alındığı Karaköy Polis Merkezi'nde ifadesi alınırken Beyoğlu Nöbetçi Savcılığı ilgili dosyayı "kasten yaralama" suçundan açtı. Olayın sosyal medyada yayılmasıyla Ege A. hedef gösterildi. Bunun ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Ege A.'nın "kasten yaralama" suçlaması yerine, "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan tutuklanması talebiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevkine karar verdi ve şüpheli mahkemece tutuklandı.

"Ortada halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunun maddi unsurları yok"

Ege A.’nın avukatı Sevdagül Tunçer, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçu bu kadar basit ve anında tespit edilebilen bir şey değildir. Neticeli bir suçtur. Bir eylem ve söylemin neticesinde halkın bir kesimi, diğer kesimine karşı tahrik olur ve kamu güvenliği tehdit edilir. Bu bir süreç gerektirir. Bu suçtan sevk hukuki değildir. Ortada bu suçun maddi unsurları yoktur. Burada gencin ifadesinde ‘Ben vatanını seven biriyim ve şehit haberlerine üzüldüğüm için, kendi değerlerimizi öne çıkarmamız gerekir diye düşündüm" diyor. Belki de Suudi Arabistan’da Atatürk posterlerine karşı bir saldırı olduğu için bayraklı birilerini görünce tepki gösterdi. Zaten genç direkt vurmuyor söz konusu şahıs yaklaşıyor o da kendisine vuracağını düşünüyor ve müdahale ediyor. Yani ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik denebilecek bir durum kesinlikle söz konusu değil" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İstanbul'da TÜGVA öncülüğünde düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" mitingine katılan ve elinde "tevhid" bayrağı bulunan şahıs darbedildi.

Saldırıyı gerçekleştiren ve üniversite öğrencisi olduğu öğrenilen Ege A., sevk edildiği hakimlikçe tutuklandı.

TIKLAYIN - Tevhid bayrağı açan kişiye yumruk atmıştı: İfadesi ortaya çıktı

TIKLAYIN - Elinde "tevhid" bayrağı taşıyan şahsı yumruklayan şüpheli tutuklandı

TIKLAYIN - Filistin’e destek yürüyüşünde 'tevhid bayrağı' açan kişiye yumruk attı: "Bir Türk olamadınız"

TIKLAYIN - Tevhid bayrağı açan kişiye yumruk atan saldırganın babası: Son günlerde Türk bayrağına, Atatürk’e yapılan saygısızlıklara çok içerlemişti

TIKLAYIN - Mustafa Sandal: Hilafet bayrağı açan, anayasal düzene karşı çıkan vatandaş neden gözaltında değil?

TIKLAYIN - Ulvi Saran'dan "Hilafet bayrağı açmak ciddi bir suç" diyen Mustafa Sandal'a: Bu bir Kelime-i Tevhid bayrağı; bu kadar cahil olmayalım