Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, uyuşturucudan hüküm giyenlerin af kapsamına alınıp alınmaması tartışmalarını değerlendirirken, çözümün 'af değil rehabilitasyon' olduğunu söyledi.
Türkiye'de cezaevlerinde bulunanların yaklaşık yüzde 20'sinin uyuşturucu ve bağlantılı suçlardan hüküm giydiğini belirten Ay, "Bugün Türkiye'de cezaevlerinde 300 bine yakın insanımız bulunuyor. Bunun yaklaşık 60 bini uyuşturucu ve bağlantılar suçlardan hüküm giymiş durumda. Şimdi biz bu insanların af kapsamına girip girmemesi gerektiğini tartışıyoruz oysaki af çıksa da çıkmasa da bu sorun çözülmüş olmayacak" şeklinde konuştu.
"Uyuşturucudan yakalanan şüpheli sayısı yüzde 50 arttı"
Bu konuyu tartışırken Türkiye'de uyuşturucu bağımlılığının geldiği durumu incelemek gerektiğine vurgu yapan Ay, "Bugün Türkiye'de her gün üç insanımızı uyuşturucuya kurban veriyoruz. Uyuşturucuya başlama yaşı 11'e, uyuşturucudan ölüm yaşı 14'e gerilemiş durumda! Sadece İstanbul'da 500 bin kişinin uyuşturucuya bulaştığını, 200 bin kişinin bağımlı olduğunu öngörüyoruz. Aileleri de düşünüldüğünde bu rakam 2 milyonluk dev bir nüfusu oluşturuyor. 2017 yılında uyuşturucudan yakalanan şüpheli sayısı yaklaşık yüzde 50 artışla 170 bini geçmiş vaziyette" ifadelerini kullandı.
"Tedavi olanakları yok denecek kadar az"
Bu rakamlara karşı tedavi imkanlarının oldukça kısıtlı olduğuna vurgu yapan Ay, "Bugün, AMATEM'lerdin yatak kapasitesi 1062. ÇEMATEM'ler de ise sadece 100. Buna karşın tedavi merkezlerine yatarak tedavi olmak için başvuranların sayısı 2017'de 12 bin 500. Ayakta tedavi için başvuranların sayısı 211 bin. AMATEM'lere uyuşturucu giriyor. Tedavide başarı oranı ise sadece yüzde 1,5" dedi.
"Böyle bir ortamda af sorunu çözmez, büyütür"
Böyle bir ortamda affın sorunu çözmeyeceğini ifade eden Bilal Ay, "Bugün cezaevlerine uyuşturucu giriyor. Hem de, görevini layıkıyla yapanları ayırarak söylüyorum, gardiyanlar eliyle giriyor. Cezaevlerinde insanlar, bu zehirden kurtulmayı bırakın, hem devam ediyor hem de yeni bağımlılar için cezaevleri kapı aralıyor. Bugün cezaevlerinin bağımlıları ıslah etmekten uzak çok uzak. Bizim affın çıkıp çıkmamasından ziyade, bu insanlarımızı nasıl kurtaracağımızı düşünmemiz, bu konuda adımlar atmamız gerekiyor. Yoksa, önlem alınmadan çıkacak bir af sorunu asla çözmeyecek. Aksine daha da büyütecek" şeklinde konuştu.
"Islah ve rehabilitasyon merkezleri kurulmalı"
Sorunun çözümü için rehabilitasyon sürecinin şart olduğunu ifade eden Genel Başkan Ay, "Öncelikle cezaevlerine uyuşturucunun girmesinin engellenmesi gerekiyor. Hemen ardından, uyuşturucu suçlarından hüküm giyenlerin gerçek manada ıslah edilmelerinin önünü açacak adımlar atılmalı. Biz Temiz Toplum Derneği olarak, "Islah ve Rehabilitasyon Merkezleri" önerisini sunuyoruz. Bir bağımlı, cezasının bir kısmını hem bağımlılık tedavisi olacağı hem de, yapıyor ise uyuşturucu satıcılığının ne kadar kötü bir şey olduğu noktasında rehabilite edileceği bir merkezde geçirmeli. Yoksa af çıkmış ya da çıkmamış bu sorun büyümeye devam edecek. Doğrudan af çıkarsa da, kısa sürede çocuklarımız sokağa çıkamayacak hale gelecek" açıklamasında bulundu.
"Rehabilite edilmezse yine uyuşturucu satacak"
Rehabilitasyon aşaması olmadığı takdirde sorunun her geçen gün büyüyeceğini ifade eden Ay, "Bugün bir uyuşturucu satıcısını ister af ile çıkartın, ister cezası bitince dışarıya çıksın, eğer ki rehabilite edilmemişse yine aynı şeyi yapacak. Uyuşturucu satacak. Gençlerimizi kandıracak. Bu yüzden, af kapsamını değil bu meseleleri konuşmalıyız. Bakın, ya el ele vererek bu sorunun üstesinden geleceğiz ya da bağımlı sayısı her geçen gün artan, gençlerini bu zehire kurban veren, sorunun çözümünü sadece polisiye tedbirlerde arayan bir ülke haline dönüşüp bu illete yenileceğiz" ifadelerini kullandı.