Politika

Temelli: Bir söylemedikleri ‘HDP MHP ile görüşüyor’ kaldı

"2021'de erken seçime gidilme olasılığı var"

13 Şubat 2019 12:42

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, CHP ile HDP'nin ittifak yaptığı iddialarıyla ilgili "Bir söylemedikleri ‘HDP MHP ile görüşüyor’ kaldı. Kimseyle görüşmedik, görüşmek de istemediler, nezaketen de olsa görüşülebilirdi" dedi.

 HDP Eş Genel Başkanı Temelli, TBMM’de gazetecilerle yaptığı sohbette gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"Süleyman Soylu bakan bir bakan"

Temelli, 98 gündür açlık grevi yapan Hakkâri Milletvekilleri Leyla Güven’in sağlık durumuna dikkat çekmek için Taksim’de düzenlemek istedikleri yürüyüşle ilgili  “Yürütürsem adam değilim” diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sözleriyle ilgili olarak şunları söyledi:  “Tiyatral bir tarafı vardı. Tecrit için bir eylem yapıyorsunuz. Onlar geliyor sizi tecrit ediyor. Bakan bey ‘yürüten adam değil’ dedi. Biz o tartışmaya girmiyoruz. Cinsiyetçi bir yaklaşım. Zaten aklı da öyle bakan bir bakan. Adam olunca sanki erkek egemen aklı ile cinsiyetçi, kadınlara yönelik bir şiddet dilini bir kez daha üretmiş olacak. İnsani değerlerden ne kadar yoksun olduğu her geçen gün biraz daha ortaya çıkıyor.”

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, AKP-MHP bloğunu geriletmek için İstanbul, İzmir ve Adana gibi birkaç ilde daha belediye başkan adayı çıkarmama ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Temelli, “Daha önce 7 kent listesi çıkmıştı, 3 kent açıklandı. Mersin, Antalya, Hatay, Şanlıurfa’da çalışmalar sürüyor. İller içinde en çok sorulan Ankara. Ankara’nın çalışması daha uzayacak görünüyor, bugün yarın açıklanma ihtimali yok. Çünkü Ankara çok daha karmaşık ilişkiler barındırıyor, ama bu 7 il üzerinde çalışılıyor. Gaziantep’te çıkarmayacağız, Celal Bey’e de başarılar diledik” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Temelli, CHP-İyi Parti ittifakında İyi Parti’ye bırakılan tüm illerde belediye başkan adayı çıkarma konusunda kararlı olduklarını söyledi.

"CHP nezaketen de olsa HDP ile  görüşülebilirdi"

Temelli, “CHP ile ittifak konusunda görüşmeniz oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Kısa alanda paslaşmalar, karanlıkta göz kırpmalar... Bu taktiklerin hiçbirini uygulama fırsatımız olmadı. Çünkü bunun tam tersini ötekiler söylüyor, HDP, AKP ile görüşüyor diye. Bir söylemedikleri ‘HDP MHP ile görüşüyor’ kaldı. Kimseyle görüşmedik, görüşmek de istemediler, nezaketen de olsa görüşülebilirdi. Yerel teşkilatlar birbiriyle görüşüyor, orada daha gelişmiş bir demokrasi kültürü var. Ama Ankara’da merkezde, ayrıştırıcı, ötekileştirici nefret söyleminin hakim olduğu bir siyaset var. Diyalog olabilmeliydi. Bu sadece HDP’yi ayrıştırmakla kalmıyor, toplumun bütün kesimlerine sirayet ediyor.”

"CHP ile dokunulmazlık konusunda hesap kapanmadı"

CHP’nin dokunulmazlıkların kaldırılması için ‘evet’ oyu verdiğinin hatırlatılması üzerine Temelli, şöyle konuştu: “Bu tabii bütün hesapları kapattığımız anlamına gelmez. Ama biliyoruz ki bunu kırmanın yolu bu mücadeleden geçiyor. Sürekli olarak seçimleri çok önemseyip, seçim sonuçlarına endeksli bir siyaset yapmak yerine mücadeleye endeksli bir siyaset yapmayı önümüze koyduk. Dolayısıyla 31 Mart seçimleri önemli bir eşik. Ama 1 Nisan her şeyin sonlandığı bir tarih olmayacak. 1 Nisan’da biz inanıyoruz ki AKP-MHP savaş bloğunu geriletirsek Türkiye’nin demokrasi konusunda önü açılacaktır. Ya da biz bu tecriti kırabilirsek, Türkiye’nin barış konusunda, önü açılabilecektir. Böyle bütünlüklü ele alıyoruz.

Temelli, AKP’nin aday bulamadığı Diyarbakır ve Mardin’de kayyımları aday gösterdiğini söyledi.

"2021'de erken seçime gidilme olasılığı var"

Temelli, “Seçimden sonra normalleşme bekliyor musunuz” sorusuna “Bir çöküntü hali var ve rejim kendini ayakta tutmak için neredeyse bütün toplumu şiddet girdabına sürüklüyor. Baskı otoriter rejim inşası ile karşı karşıyayız. Şimdi normalleşme dediğiniz hukuk devleti adına atılacak adımların hepsi bu anlamı ile bir tartışma başlatacak. İlk yapılacak genel seçimler. Bunun tarihi ne olur tartışılır ama 2021 gibi bir erken seçime gidilme olasılığı var. 2019-2020 çok çalkantılı geçebilir. Bu ülkede rejim her krizle birlikte sorgulanacaktır. Ama 2021’den daha öteye ömrü olacak bir rejim değildir. En fazla 2 yıl içinde bir değişim dönüşüm toplumun önüne gelecektir