Yaşam

Tedavisi tamamlanan 30 yaşındaki kaplumbağa, uydu cihazı takılıp denize bırakıldı

20 Temmuz 2022 22:29

Antalya'da, 1.5 yıl önce karaya vuran; bağırsaklarında bol miktarda plastik, boynunda ve belirli yerlerinde yaraların olduğu tespit edilen kaplumbağa, tedavisinin ardından denize geri bırakıldı. 30 yaşındaki kaplumbağaya, 1 yıl boyunca hareketlerini izlemek üzere uydu cihazı takıldı. 

Antalya'nın Kemer ilçesi Göynük Mahallesi'nde, 2020 yılı Ekim ayında, karada halsiz ve bitkin bir vaziyette bulunan kaplumbağa Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne (DEKAMER) getirildi. İncelemeler sonucunda bağırsaklarında bol miktarda plastik olduğu boynunda ve belirli yerlerinde yaraların olduğu tespit edildi. Veterinerler öncülüğünde plastiğin ve biriken gazın vücuttan atılması için ilaç tedavisine başlandı.

1,5 yıllık tedavinin ardından denize bırakıldı

Düzenli beslenmesi sonucunda 1,5 yıllık tedavinin ardından kaplumbağa denize geri bırakıldı. Kaplumbağanın üzerine ise 1 yıl boyunca hareketlerini ve beslenmesini takip etmek amacıyla uydu takip cihazı takıldı.

Kaplumbağanın, doğal ortama ne kadar uyum sağladığı takip edilecek

Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) Müdürü Yakup Kaska, şunları söyledi:

"Karaya halsiz ve bitkin vuran kaplumbağa merkezimize getirildi. Bağırsaklarında bol miktarda plastik olduğu ve boynunda yaralar olduğunu gördük. Bu süreçte plastiğin ve biriken gazın vücuttan atılması için veteriner hekimlerimiz öncülüğünde gerekli ilaç tedavisine başlandı. 1.5 yıl tedavinin sonucunda kaplumbağamız iyileşti. Dalabilir pozisyona geldi.

Biz bulduğumuz kaplumbağalarımızı o bölgeye en yakın yerden doğaya bırakıyoruz. Kamuoyunda farkındalık arttırmak için tedavi edilen kaplumbağaların bilgisini vatandaşlarımıza vermek istiyoruz. Uydu takip cihazı takıldı. 1 yıl boyunda nerelere gittiğini ve nasıl beslendiği hakkında bilgi sahibi olacağız. Bu cihaz sayesinde kaplumbağanın doğal ortama ne kadar uyum sağladığını ve nerelere göç ettiğini takip edeceğiz. 30 yaşında tedavi edilerek kurtarılması, popülasyona çok önemli bir katkı veriyor. Biz bu kaplumbağayı kurtardığımız zaman adeta bin yavruyu 25-30 yıl bakmak ile eş değer bir popülasyona katkı sağlıyoruz. Tekrar doğal ortama gönderilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim."  (İHA)