T24 Haber Merkezi
TBMM Genel Kurulu, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçim öncesi son kez toplandı. Genel Kurul'da bu hafta, geçen hafta komisyondan geçen 8. Yargı Paketi görüşülecek. Bugün toplanan Genel Kurulda, DEM Parti'nin grup önerisinin oylanmasından önce iki kez toplantı yeter sayısı bulunamayınca, birleşim yarın toplanmak üzere kapatıldı.
TBMM Genel Kurulu, 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni görüşmek üzere, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı toplandı. AKP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türk Ceza Kanunu'na (TCK) yeni düzenlemeler getiren 43 maddelik 8. Yargı Paketi, seçime kadar Genel Kurul’un görüşeceği son kanun teklifi olacak. Emekliler, teklifin kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından artış yapılan ikramiyeyi Ramazan ve Kurban bayramlarında 3 bin lira olarak alacak.
TIKLAYIN - 8. Yargı Paketi, komisyondan geçti: Yeni düzenlemede neler var?
Teklifle, deprem bölgesinde sanayi altyapısının güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamaların süresi bir yıl daha uzatılacak. Kanun teklifine göre, Adalet Bakanlığı bünyesinde OHAL döneminde geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu, kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.
“Örgüt adına suç işleme” fiili müstakil suç
Teklifte, en çarpıcı düzenlemelerden biri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylül ayında iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" fiiline ilişkin oldu. İptal kararının gerekçesinde söz konusu fiil için, “Bu durum, örgüt adına suç işleyen kimsenin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır” diyen Yüksek Mahkeme, ‘örgüt adına’ kavramının belirsizliğine dikkat çekmişti.
Ancak, yeni düzenlemede, “somut gerekçeler olmalı” denilen AYM kararı dikkate alınmadı. TCK'nın "silahlı örgüt" maddesini düzenleyen 314. maddesine eklenen yeni fıkrayla, bu fiil artık müstakil bir suç sayılacak. ‘Örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, hem işlenen suçtan hem de örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle ayrı ayrı cezalandırılacak. Buna göre, ‘örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.
Genel Kurul, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bozdağ, gündeme geçmeden önce iki milletvekiline gündem dışı söz verdi.
AKP Adıyaman Milletvekili Mustafa Alkayış, 6 Şubat 2023'teki deprem felaketinden sonra Adıyaman'da yapılan çalışmaları anlattı.
Alkayış, şehrin yüzde 30'unun yıkıldığı depremde, 8 bin 561 kişinin hayatını kaybettiğini, yaklaşık 17 bin kişinin de yaralandığını aktardı.
Kızılay tarafından 9 bin 145 ihtiyaç sahibi aileye sosyal yardım kartı dağıtıldığını dile getiren Alkayış, hak sahibi vatandaşlara konutlarının teslim edilmeye başlandığını ve kalıcı konutların yapımının devam ettiğini söyledi.
Alkayış, depremin etkilerini ortadan kaldırmak için büyük bir çaba gösterdiklerini, sürekli sahada olduklarını, yıkılan şehirlerini eskisinden daha görkemli hale getireceklerini vurguladı.
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal ise Şanlıurfa'nın sorunlarına değinerek bölgede tarım, ulaşım, sağlık başta olmak üzere birçok alanda vatandaşların sorun yaşadığını anlattı.
Tanal, seçim bölgesinde uçak seferlerinin yetersiz olduğunu, GAP'ın yıllardır bir türlü bitirilmediğini de dile getirdi.
Muhalefet önerileri kabul edilmedi
Görüşmelerin ardından yapılan oylamada, Saadet Partisinin grup önerisi kabul edilmedi.
İYİ Partinin "pahalılık"; DEM Parti'nin "Bitlis" ile ilgili araştırma komisyonu kurulmasına dair önergelerinin bugün ele alınması önerileri de ayrı ayrı görüşüldü. Yapılan oylamada, İYİ Partinin grup önerisi kabul edilmedi.
Genel Kurulda, DEM Parti'nin grup önerisinin oylanmasından önce iki kez toplantı yeter sayısı bulunamadı.
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, bunun üzerine birleşimi yarın saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.
Genel Kurul'da, muhalefetin grup önerilerinin öne alınması talepleri kabul edilmezken, Başkanvekili Bozdağ yeter sayısının sağlanamaması nedeniyle birleşime yarın 14.00'te başlamak üzere ara verdi.