Gündem

TBMM Başkanvekili Akar'dan '10 bin dolar alan siyasetçi' açıklaması: Meclis Başkanı, İçişleri Bakanı'nı çağırıp açıklatmalıdır

04 Haziran 2021 18:50

TBMM Başkanvekili Haydar Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun 'Sedat Peker'den 10 bin dolar alan siyasetçi' iddiasına ilişkin olarak, “Meclis Başkanı, (Mustafa Şentop) bakanı çağırıp açıklatmalıdır. ‘Kim kardeşim, bu 10 bin doları kim aldı?’ Böyle bir terbiyesizlik olmaz, böyle rezalet olmaz. ben de aynı şeyi söylüyorum Meclis Başkanı’nı ben de göreve davet ediyorum. İçişleri Bakanı, 10 bin dolar maaşı alanı açıklamalı, açıklamıyorsa istifa etmelidir” dedi.

TIKLAYIN- Ahmet Şık, Sedat Peker'in para aldığını açıklayacağı siyasetçinin AKP MKYK üyesi Metin Külünk olduğunu iddia etti

Akar bugün, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP Artvin Milletvekili CHP YDK Başkanı Uğur Bayraktutan ile CHP’li belediyelerin çalışmalarını yerinde tespit etmek için çıktığı gezi kapsamında bugün Artvin’in Ardanuç ilçesine geldi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Akar, şunları söyledi:

"Meclis Başkanı'nı ben de göreve davet ediyorum"

“10 bin dolar, evet bu 10 bin dolara nasıl gelindi? Mafya lideri denen zatın, Türkiye’de böyle deniyor, bu kişinin birtakım videoları sonucunda devleti yöneten kişiler hakkında söylemiş olduğu sözlerden buraya gelindi. Bunun sonucunda İçişleri Bakanı bir televizyona çıktı 10 bin dolar alan milletvekilinden bahsetti. Daha sonra yine bir başka televizyonda ise teyit etti. Bunun anlamı şu; 600 milletvekilini itham etti. Siyasetçi, olarak düzeltmeye çalıştı. Bu, bir siyasi partinin il başkanı mı? Milletvekili mi? Siyasi bakan mı? Bunu açıklamalı. Meclis Başkanı bakanı çağırıp açıklatmalıdır. ‘Kim kardeşim, bu 10 bin doları kim aldı?’ Böyle bir terbiyesizlik olmaz, böyle rezalet olmaz, böyle bir yolsuzluk olmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin milletvekili halka hizmetle yükümlüdür. Mafya liderinden maaş alıp da onların hizmetinde olması değil. Vatandaşların taleplerini karşılayacak ve onların isteklerini yerine getirecek. Bu nedenle ben de aynı şeyi söylüyorum Meclis Başkanı’nı ben de göreve davet ediyorum. İçişleri Bakanı ya 10 bin dolar maaşı alanı açıklamalı, ya da istifa etmelidir.”

Akar, CHP Artvin İl Başkanı Ahmet Biber, geçmiş dönem Artvin Milletvekili Metin Arifoğlu, Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan’la geldiği Ardanuç Belediyesi’nde Başkan Yıldırım Demir’le görüştükten sonra ilçeden ayrıldı. CHP Heyeti, daha sonra Şavşat Belediyesi’ni ziyaret etti.

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanı Soylu, Sedat Peker'in kendisine yönelik iddiaları sonrası katıldığı TRT yayınında, "Keklemişler, ben ne yapayım. Kim keklemiş ise hesabını ondan sorsun, ayda 10 bin dolar hangi siyasetçiye gönderiyorsa ondan sorsun. Yanlışlıkla yazdıkları bir yere düşmüş" açıklamasını yapmıştı.

Muhalefet cephesinden Soylu'nun bahsettiği siyasetçinin kim olduğuna ilişkin sorular gelirken, Soylu, katıldığı bir başka yayında da konuya açıklık getirmemişti.

Son olarak CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Şentop'a yüklenmiş, "Şentop bu konuyu açıklamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne düşen bu kara gölgeyi kaldırmak zorundadır. Eğer Şentop konuşmuyorsa, acaba 10 bin dolar benzeri bir olay her ay ona da mı veriliyor? Sessiz kalamaz Şentop. Saraydakiler sessiz kalabilir onların tamamı zaten bir yerlerden besleniyor. Ama Şentop TBMM'ni temsil ediyor. Bu meclisin onurunu korumak, bu pisliği aydınlatmak zorundadır" ifadelerini kullanmıştı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Sedat Peker'den 10 bin dolar alan siyasetçi" açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisine yönelik eleştirilerine tepki gösterirken, "Bunu bilen de ben değilim açıklayacak olan da ben değilim. Ben de 10 bin dolar alan kimdir, açıklansın diyorum" dedi.