Çevre

Tarım Bakanlığı'na “Odessa’daki yunusları kurtaralım” çağrısı: "Adım atmazsak, ölüme terk edilecekler"

18 Aralık 2022 09:43

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları devam ederken, Odessa yunus parkında denize salınmak üzere olan yunusların da durumu tartışma konusu oldu. Marmaris’te yunus park işletmecisi Elena Gerasimova, parktaki 6 yunusun akvaryumda dünyaya geldiğini, bu yüzden denizde yaşama şansları olmadığını belirterek, 6 yunusu kurtarmak için harekete geçti. Ancak Gerasimova’nın önüne mevzuat engeli çıktı. Gerasimova, bu engelin aşılabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı'na çağrıda bulundu. 

Marmaris’te yunus park işletmecisi Elena Gerasimova, Ukrayna’nın Odessa kentindeki yunus parkta ölüme terk edilmek üzere olan yunusları gündeme getirdi. Yunusların savaş nedeniyle işletmeci tarafından denize salınmak üzere olduğuna dikkat çeken Gerasimova, “Ancak parkta ‘captivity born’ dediğimiz yani akvaryumda dünyaya gelen 6 yunus bulunuyor. Bunlar doğaya salındığında yaşama şansları yok. Biz bu yunusları kurtarmak istiyoruz, ancak Türkiye’deki mevzuat buna engel. Tarım Bakanlığı bir adım atarsa, bu yunusları kurtarabiliriz” dedi. 

Dolphinaro da savaştan olumsuz etkilendi

Ukrayna’nın Odessa kentinde yunus balıkları ile başta çocuklar olmak üzere çeşitli hastalıklara yönelik terapilerin düzenlendiği Dolphinaro da, Rusya ile süren savaştan dolayı olumsuz etkilendi. Tesisin işletmecisi, yunus balıklarına artık bakamadığını bu yüzden balıkları denize salmak istediğini söyledi. Buna karşın Marmaris’te yaklaşık 15 yıldır Marmaris Yunus Park’ı işleten Elena Gerasimova, akvaryumda doğan 6 yunus balığının denizde yaşama şansının olmayacağına dikkat çekiyor. 

"Akvaryumda doğanlar denizde yaşayamaz"

Bu balıkların “captivity born” olarak adlandırdığını dile getiren Gerasimova, “Doğadan alınan yunus balıkları, tekrar doğaya bırakıldıklarında yaşama şansları var. Yine de bunun da üzerinden en fazla iki yıl geçmiş olması gerekiyor. Fakat diğer yandan akvaryumda doğan balıklar denize salındıkları anda yaşayamazlar” dedi. Bu yunusları kurtarmak için çeşitli girişimlerde bulunduklarını kaydeden Gerasimova, mevzuat engeliyle karşılaştıklarını ifade etti. 

Yenisi getirilmesi yasaklandı

Türkiye’de 2021 yılında yasalaşan Hayvanları Koruma Kanunu’na göre mevcut yunus parkların en fazla 10 yıl daha açık kalması öngörüldü. Yasa ile yunus parkların kapasite artırımına gitmesi ya da eksilen hayvanların yerine yenilerinin getirilmesi de yasaklandı. 

Bakanlık adım atmalı

Odessa’da akvaryumda dünyaya gelmiş olan yunus balıklarının ölüme terk edilmek üzere olduğunu kaydeden Gerasimova, bu durum özelinde Tarım ve Orman Bakanlığının bir girişimde bulunması çağrısında bulundu. Yunus balıklarının Türkiye’ye getirilmesinin 100 bin doların üzerinde bir maliyetinin de olacağını ifade eden Gerasimova, şunları söyledi: 

“Marmaris’teki tesis, yeterince büyük ve biz bu yunusları da burada barındırabiliriz. Çok fazla zamanımız kalmadı. Biz üzerimize düşen ne varsa yapacağız ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinin de bu konuda bir adım atmasını bekliyoruz.”