Politika

Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Türkiye'ye geliyor

Erdoğan, yaklaşık 1,5 ay önce Suudi Arabistan'a gitmişti

17 Haziran 2022 11:56

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, çarşamba günü Türkiye’ye gelerek, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan görüşecek.

Üst düzey bir yetkilinin Bloomberg’e verdiği bilgiye göre; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı çarşamba günü Türkiye’de ağırlayacak.

Ziyaret, Erdoğan’ın nisan ayı sonunda gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyaretinden yaklaşık 1,5 ay sonra gerçekleşecek. İki G-20 ülkesi arasındaki yakınlaşma, Türkiye’nin 2018’de Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsoloslukta katledilmesi davasını Suudi Arabistan’a göndermesi sonrası ivme kazanmıştı.

Erdoğan, petrol ihracatçısı ülkeden yatırım çekmek ve ticaret hacmini artırmak hedefiyle Suudi Veliaht Prens Bin Selman ile ilişkileri geliştirmek istiyor. Diplomatik adımlar aynı zamanda ABD Başkanı Joe Biden’ın göreve gelmesinin ardından bölgedeki rakip güçlerin ilişkileri iyileştirdiği bir döneme de denk geliyor.mıştı.

Türkiye, Suudi Arabistan tarafından ihracatçılara uygulanan resmi olmayan boykotun kaldırılmasını da talep ediyor. Geçen yıl Türkiye’nin Suudi Arabistan’a ihracatı sadece 200 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. 2019’da Türkiye’nin ihracatı yaklaşık 3,2 milyar doları bulmuştu.