Politika

Susuz Belediyesi'nden garip "düğün" bildirisi: Sandıkla para toplanmayacak, alkollü içecek yerine şerbet verilecek, balayı masrafı yapılmayacak!

Bildiride, "düğünlerde misafirlere sunulan içeceğin dine uygun olmadığı için alkollü olmaması, gelenekler gereği şerbet türü içeceklerin ikram edilmesinin halkın menfaatine uygun olduğu" ifadelerine yer verildi

07 Ağustos 2024 21:13

T24 Haber Merkezi

Susuz Belediye Başkanı İbrahim Işılak, meclis üyeleri ve mahalle muhtarları, 2 Ağustos'ta bir araya gelerek beldede yapılan düğünlerin masraflarını azaltmak için ortak bildiri metni hazırladı. Bildiride; evlenen gençlerin 4 bilezik, 2 yüzük ve 1 küpe alması, nişanlarda misafirlerden sandıkla dolaşarak para toplanmaması, sokak düğünleri yapılmaması, düğünlerin yalnız 1 gün sürmesi, çiftlerin dış çekim yaptırmaması, balayına gitmemeleri gibi kararlar alındı. Halka ekonomik katkının bu önlemlerle sağlanacağının öne sürüldüğü metinde, "Düğünlerde alkollü içeceklerin verilmesi dinimiz açısından uygun olmadığı, kola türü asitli içecekler yerine geleneklerimizde olduğu gibi şerbet türü içeceklerin ikramı, değerli belde halkımızın menfaatine olacaktır" ifadeleri de kullanıldı.

Afyonkarahisar'ın Susuz beldesinde, düğün masraflarının azaltılması için belediye başkanı, meclis üyeleri ve muhtarların imzasıyla ortak bildiri metni hazırlandı. Bildiride, şu kararlar yer aldı:

"Düğünlerde yeni evlenecek gençlerimizi borç içinde bırakmak yerine 4 bilezik, 2 yüzük, 1 küpe olarak alınması ve bu durumun dışına çıkılmaması. Nişanlarda gelen misafirlerden dolanarak sandıkla para toplamaya son verilmesi. Sokak düğünlerine son verilerek belde düğün salonunda düğünler gerçekleştirilmesi ve düğünlerin 3 gün yerine 1 gün yapılması halkımıza ekonomik katkı sağlayacaktır."

"Alkol dinimiz açısından uygun değil, geleneklerimizde olduğu gibi şerbet türü içeceklerin ikram edilmesi halkımızın menfaatine"

Düğün yemeğinin sadece 1 gün olacak şekilde misafirlere ikram edileceği aktarılan kararda, şunlar kaydedildi:

"Sosyal medya aracılığıyla alınan eşyanın ve mahremiyetin göz önünde bulundurulması için görüntü paylaşımı yapılmaması. Düğünlerde alkollü içeceklerin verilmesi dinimiz açısından uygun olmadığı, kola türü asitli içecekler yerine geleneklerimizde olduğu gibi şerbet türü içeceklerin ikramı, değerli belde halkımızın menfaatine olacaktır.

Dış çekim ve benzeri fuzuli masrafların önüne geçilmesi. İhtiyaç dışı kılık kıyafetlerin alınmaması, balayı gibi sonradan oluşan masrafların kaldırılması, bunun yerine evlenen çiftlerin ekonomisine destek verilmelidir. Bu kararlara uyulmasını temenni ediyoruz."