Kültür-Sanat

Mülteciliğe bir de çocukların gözünden bakın: 'Arka Sıradaki Çocuk'

Kitap raflarda yerini aldı

19 Haziran 2020 18:51

 “Barışı bir zamanlar evleri, memleketleri olan yerlerden çok uzaklarda aramak zorunda kalan her mülteciye seslenmek istiyorum: Sizi hayal bile edemeyeceğiniz kadar çok sevenler var. Yolunuza devam edin. Barış gelecek.”

Bu sözler, dokuz yaşında bir çocuğun bakış açısından mülteci krizini anlatan "Arka Sıradaki Çocuk' kitabının yazarı Onjali Q. Rauf'a ait.

Bir çocuğun gözünden yazılan roman Doğan Egmont tarafından yayımlandı.

Kitapla ilgili tanımda şunlar yer alıyor: 

Londra'da yaşayan 9 yaşındaki Aleksa'nın hayatı sınıflarına gelen Ahmet isimli öğrenciyle birden değişir. Sınıfın en arka sırasında oturan ve kimseyle konuşmayan bu gizemli çocuk hem Aleksa ile arkadaş grubunun hem de yetişkinlerin merakını uyandırır. Çeşitli dedikoduların yayılmasının ardından gerçekler ortaya çıkar.

Ahmet Suriye'deki savaş nedeniyle göç etmiş, annesini Türkiye'de, babasını Fransa'da bırakmış mülteci bir çocuktur. Aleksa ve arkadaşları, sınıftaki bu yeni çocuğu tanımak ve onunla arkadaş olmak için ellerinden geleni yaparlar ve bunu başarırlar. Dört çocuğun dünyası duydukları bir haberle sarsılır: İngiltere kapılarını göçmenlere kapatacaktır. Ahmet'in ailesine bir daha kavuşamayacağından korkan çocuklar kafa kafaya verip bir çözüm bulmaya çalışırlar.

İngiltere’de kurucusu olduğu Making Her Story adlı yardım kurumu ile özellikle mülteci kadın ve çocuklara yardım etmeye kendini adayan Rauf’un ilk çocuk kitabı olan Arka Sıradaki Çocuk, geçen sene çocuk edebiyatının en prestijli ödüllerinden Waterstones Çocuk Kitabı Ödülü’ne layık görülmüştü.

Kitap, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü nedeniyle göçmenlerin, sığınmacıların, mültecilerin yaşadıklarına çocuk gözüyle de bakılmasına olanak sağlıyor.