Dünya

Suriye’de rejim güçlerine abluka sürüyor, Rusya devrede: ABD bölgeye F-22 uçaklarını konuşlandırdı

Şam güçlerinin saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 11 sivil yaşamını yitirirken, ABD bölgeye F-22 uçaklarını konuşlandırdı

10 Ağustos 2024 12:07

Doğu Suriye’nin merkezi Deyrizor’da İran ve Şam destekli aşiret güçlerinin, PYD/DSG’nin kontrolü altındaki bölgelere yönelik saldırısı sonrası çatışmalar yer yer sürerken tansiyonu düşürmek için Rusya devreye girdi. Şam güçlerinin saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 11 sivil yaşamını yitirirken, ABD bölgeye F-22 uçaklarını konuşlandırdı.

Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünde olan Doğu Suriye’nin merkezi Deyrizor’da, Şam tarafından desteklenen aşiret güçlerinin PYD/DSG’nin kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırısı sonrası başlayan çatışmalar halen sürüyor. Suriye ordusunun Cidêde Bagara ve Dehle köylerine yönelik saldırılarında 6'sı çocuk, 11 sivil yaşamını yitirirken 13 sivil ise yaralandı. Yapılan açıklamalarda, Şam güçleri sivil katliam yapmakla suçlandı. İran destekli milis güçleri ise ABD’nin varlığını gerekçe göstererek, Fırat’ın doğusunda DSG kontrolündeki bölgeleri ele geçirmekle tehdit ediyor.

Havaalanı da kuşatmada

Saldırıların devam etmesine misilleme amacıyla PYD/DSG’ye bağlı silahlı gruplar, kontrol altında tuttuğu Haseki kentinin yanı sıra Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı dahil bölgenin birçok yerleşim biriminde rejim ordusuna uyguladığı kuşatmayı sürdürüyor. Kuşatma altında tutulan yerler arasında Şam ve Rus askerlerinin kontrolünde bulunan Uluslararası Kamışlı Havaalanı da bulunuyor.

“Kuşatmayı kaldırın” talebi

Suriye ordusu ile DSG arasında yaşanan çatışmaların yoğunlaşması üzerine bölgedeki Rus askerî yönetimi harekete geçti. Bu kapsamda Suriye’deki Rus kuvvetlerinin komutanı Sergey Aleksandroviç Kisel, gerilimi düşürmek amacıyla üç general ve iki tuğgeneral eşliğinde Lazkiye’nin Hmeymim Hava Üssü'nden Kamışlı Havaalanı'na indi. Havaalanında Suriye askerî yetkilileri ile bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapan Rus General Kisel, daha sonra DSG’nin bölge Sorumlusu Mazlum Abdi başkanlığındaki üst düzey isimler ile bir araya geldi.

Görüşmede Deyrizor’da devam eden çatışmaların sona ermesi ve PYD/DSG’nin kontrolünde tuttuğu yerleşim yerlerinde Suriye ordusu ve kurumları etrafında uyguladığı kuşatmanın kaldırılması ele alındı. Bölgedeki kaynaklara göre, Rus komutan, Suriye yetkilileri ile SDG arasında yapılan toplantıdan olumlu bir sonuç çıkmadı. Görüşmelerin devam etmesine yönelik karar alınırken, çatışan taraflara itidal çağrıları yapılıyor.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada ise bölgede yaşananlara yönelik derin endişe duyulduğu belirtilerek, olaylarda en az 20 sivilin öldüğü, 15 kişinin ise yaralandığı, saldırılar kapsamında su istasyonları ve diğer sivil tesislerin hasar gördüğü bildirildi.

F-22’ler bölgede

İran destekli Suriye güçlerinin Deyrizor’da petrol tesisleri dâhil birçok noktaya saldırması sonrası alarma geçen bölgedeki ABD gücü, etkili hava operasyonları ile Şam'a bağlı güçleri geriletti. Saldırıların büyük oranda Deyrizor bölgesindeki El Ömer petrol tesislerinde yoğunlaşması sonrası ABD’nin bölgedeki hava gücü yanı sıra karadan da ağır silahlarla DSG’ye destek verdi. Bölgede konuşlu ABD savaş uçakları, rejim İran milislerini toplanma noktalarını etkili vurması sonucu karadan saldırılar büyük oranda kırıldı. Daha aktif savunma için düşük radar izi ile yüksek görünmezlik sağlamaya yönelik üretilen, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) için geliştirilmiş tek koltuklu, çift motorlu, her türlü hava koşuluna uygun taktik savaş uçağı F-22’lerin ise bölgeye konuşlandığı bildirildi.

Kuzeydoğudaki Kürt kaynaklarına göre, F-22’lerin İsrail’i İran saldırısından koruması için bölgeye getirildi. Ancak Suriye ordusunun olası saldırılarına karşı da bu uçakların kullanılma ihtimali üzerinde duruluyor.

TIKLAYIN -  Kuzeydoğu Suriye’de savaş cephesi genişliyor, ÖSO’dan üç bölgeye saldırı; Tel Rıfat’taki DSG hedefleri bombalanıyor 

TIKLAYIN - Kuzeydoğu Suriye karıştı: PYD, rejim ordusu ile çatışıyor, ABD uçakları destek veriyor