Dünya

Kuzeydoğu Suriye karıştı: PYD, rejim ordusu ile çatışıyor, ABD uçakları destek veriyor

Deyrizor’da şiddetli çatışmalar yaşanıyor, Haseki’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi, Esad güçleri kuşatmaya alınıyor

07 Ağustos 2024 17:56

Şam rejimini, ‘aşiret saldırılarını destekleme ve finanse etmekle’ suçlayan PYD/DSG güçleri ile Suriye rejimine bağlı ordu ve milis güçleri arasında Deyrizor bölgesinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalara bölgede konuşlu ABD ve koalisyon güçlerinin havadan destek sunduğu PYD/DSG’nin kontrolündeki Kuzeydoğu Suriye’nin merkezi Haseki’de sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bölgedeki Esad güçleri kuşatma altına alındı.

PKK paralelinde faaliyet göstermekle suçlanan Kuzeydoğu Suriye’nin büyük bölümünü kontrol eden PYD’nin de içinde yer aldığı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye rejim güçleri arasında Deyrizor bölgesinde başlayan gerginlik sonrası çatışmalar bölgeye yayıldı. Dün gece Suriye’nin doğusundaki Deyrizor vilayetinde rejime bağlı güçler ile DSG arasında başlayan çatışmalar bugün de tüm şiddeti ile devam ediyor. DSG’nin iddiasına göre, Suriye hükümetine bağlı ‘Vatanı Savunma’ güçleri (Difayi el-Vatani)  Fırat’ın doğusuna saldırı başlattı. Saldırılara karşılık verilmesi sonrası çatışmalar Fırat Nehri kıyısındaki yerleşim yerlerine yayıldı. sivillerin yaşadığı geniş alanların bombalanması sonucu Ziban ve Letwa köylerinde 3 sivil hayatını kaybetti, 7 sivil yaralandı. Şihel kasabasında ise 2 sivil yaralandı.

Petrol bölgesine saldırdılar

Doğu Deyrizor bölgesinde rejim ordusu destekli aşiret güçleri, DSG’nin kontrolündeki bulunan El Ömer Petrol kuyuları ve üretim sahalarına dün gece saldırılar düzenleyerek bazı noktaları ele geçirdi. Çatışmaların bu bölgede yoğunlaşması üzerine ABD’ye bağlı savaş uçakları milislerin olduğu noktaları yoğun bombaladı. Saldırılar sonrası rejim ve milis güçleri geri çekildi. Savaş uçakları, DSG güçlerine destek vermek amacıyla Deyrizor doğusundaki Ziban kasabasında Fırat Nehri kıyısına yakın bir grup rejime bağlı aşiret milisini bombaladı. ABD’ye bağlı kara güçleri ise Haseki’nin güneyinde bulunan Şeddadi kasabasından DSG’ye destek vermek amacıyla Deyrizor’un doğu kırsalındaki çatışma noktalarına kuvvet sevk etti.

Uçaklar etkili vurdu

ABD savaş uçakları, rejim güçlerinin yansıra İranlı milislerin noktalarını da vurdu. Suriye rejim güçleri ve "Difai Watanî" gruplarına bağlı silahlı grupların Deyrizor bölgesinde Fırat nehrinin doğusundaki yerleşim yerlerine yönelik karadan saldırısı DSG güçleri tarafından püskürtüldü. Çatışmalar Diban ve El Hamam kasabaları çevresinde gün boyu devam etti.

Rejim güçleri kuşatıldı

Suriye rejimini aşiret saldırılarına destek vermekle suçlayan DSG, Deyrizor bölgesinde yaşanan çatışmalar sonrası kontrolü altında tuttuğu Haseki’de sokağa çıkma yasağı ilan etti. Haseki’nin Güvenlik Meydanı’nda ise Esad güçleri kuşatma altına alındı. Çatışmaların bölgenin geneline yayılması ihtimaline karşı bölgede rejim ve DSG grupları alarma geçti. Gerginliğin bölge geneline giderek yayıldığı haber veriliyor.

Irak'a sınır olan Suriye'nin doğusundaki Deyrizor vilayetini ikiye bölen Fırat nehrinin doğusunu DSG, batısını ise Suriye rejimi ve kendisine bağlı güçler ile İran destekli milis güçleri kontrol ediyor. Deyrizor’ da DSG'nin kontrolü altındaki bölgede bir ABD üssü bulunuyor.