Sağlık

Süper gıda brokoli; bağırsakları koruyor, virüse ve bakteriye karşı koruyucu özelliği var

14 Nisan 2023 11:43

İçerdiği vitamin ve minerallerin yanı sıra antioksidan özellikleri bilinen, bağırsak hücrelerini hastalıklara karşı koruduğunu söyleyen ABD'li bilim insanları, brokolinin "süper gıda" olduğu görüşünde.

Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden Gary Perdew'in yaptığı araştırmaya göre, brokolinin "süper gıda" olduğu kanıtlandı.

New York Post’un haberine göre bilim insanları, içerdiği vitamin ve mineraller sebebiyle birçok faydası bilinen brokolinin, ince bağırsağı koruduğunu tespit etti.

Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda, günlük diyetinin yüzde 15'i brokoliden oluşan deneklerin bağırsak hücreleri mercek altına alındı.

Brokolinin ince bağırsak hücrelerindeki "aril hidrokarbon reseptörlerine" bağlanarak bu hücreleri güçlendirdiği tespit edildi. Bu durumun, birçok bağırsak hastalığına karşı koruma sağladığı belirtiliyor.

Turpgillerde yer alan bazı maddelerin, DNA hasarından hücreleri koruyabildikleri, virüs, bakteri ve iltihaba karşı da koruyucu özellik taşıdığı biliniyor.

Araştırmacılara göre, başta brokoli olmak üzere karnabahar, brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler, sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.