Bilim / Teknoloji

Steam'de yeni dönem başlıyor: Artık arkadaşlarınızdan gizli yapabileceksiniz!

Steam alışveriş sepeti güncellemesiyle beraber üç yeni özellik geliyor

22 Aralık 2023 10:06

Steam'de, yayınlamaya hazırlandığı yeni güncellemesiyle artık oyuncular, sahip oldukları oyunları gizleme imkanına sahip olacak.

Chip dergisinin haberine göre, Valve, sıradaki büyük Steam indiriminin öncesinde satın alma işlemlerinde biraz daha fazla gizlilik arayan kullanıcılar için yeni bir beta güncellemesi yayınladı. Beta güncellemesi, kaydolduktan sonra müşterilerin Steam alışveriş sepetinin yeni bir sürümünü denemesine ve sahip oldukları bazı oyunları genel görünümden kaldırmasına yönelik yeni bir seçeneğe sahip olmasına imkan tanıyor.

Steam alışveriş sepeti güncellemesiyle beraber üç yeni özellik geliyor. Yeni gizli satın alma seçeneği, alışveriş sepetinin kendisinden seçilebiliyor ve müşterilerin, kütüphaneye girmeden önce oyunları özel olarak işaretlemelerine olanak tanıyor. Bu seçenek, satın alınan oyunların kullanıcı profillerinde görünmesini engelleyecek ve hatta oynarken bunları arkadaşlarınızdan gizleyecek.

Bir sonraki özellik ise, arkadaşlarınıza aldığınız hediyeleri ilgilendiriyor. Normalde bu hediye alma süreci, her bir arkadaşınızın Steam hesabı için yeni bir sepet oluşturarak yeni bir satın alma sürecinden geçmenizi gerektiriyor. Yeni “Inline” hediye özelliği, birden fazla kişiye hediye satın almayı tek bir işlem haline getirerek bunu kolaylaştırıyor. Hediye mesajı özelliği de “ödeme sürecini hızlandıracak” şekilde değiştirildi.

Son olarak, beta kullanıcıları artık Steam sepetlerinin oturum açtıkları tüm cihazlar arasında paylaşıldığını görecekler.

Özel oyun işlevi halihazırda satın alınmış öğeleri de kapsıyor. “Bugünden itibaren belirli oyunları özel olarak işaretleyebileceksiniz ve bu oyunlar, sizin dışınızda biri tarafından görüntülenebilecekleri her yerden kaybolacak. Buna şunlar dahildir: sahip olmanız, oyun içi durumunuz, oyun süreniz ve o oyundaki etkinliğiniz. Bu ek kontrol, Steam Kitaplığınızın çoğunu arkadaşlarınıza görünür tutmanıza olanak tanır, böylece ne oynadığınızı görebilir ve katılabilirler, ancak aynı zamanda bu oyunlardan birkaçını da yalnızca kendinize saklayabilirsiniz.” 

İşte yeni özellikler 

Bir oyunu Özel olarak işaretlediğinizde, aşağıdaki değişiklikler aktif hale geliyor:

Oyun artık Steam Topluluğu profilinizin oyunlar listesinde veya son oynanan oyunlar bölümünde görünmeyecek.

Diğer kullanıcıların Arkadaş Listesindeki veya sohbetlerdeki durumunuz “Oynuyor” olarak değişmeyecek.
Oyundaki etkinliğiniz (başarımlarınız veya “İlk kez oynanma” gibi) Steam Arkadaş Listenizdeki kişilerin Etkinlik akışında görünmeyecek.

Bir Steam Arkadaşınız Steam Mağazasında gezinirken profiliniz “Bu oyuna sahip olan arkadaşlar” bölümünde görünmeyecek.

Bir Steam Arkadaşınız, özel olarak işaretlediğiniz bir oyunu hediye olarak satın almaya çalışırsa, oyuna zaten sahip olduğunuzu görmeyecek.

Steam Topluluk Profilinizdeki vitrinler, oyunu veya oyuna ilişkin başarıları (“En Nadir Başarımlar” vitrini gibi) göstermeyecek.

Oyun Özel olarak işaretlendiğinde, oyun için Steam Koleksiyon Kartları alınmayacak.

“Yerel Ağ Üzerinden Oyun Dosyası Aktarımı” ayarını aynı ağdaki diğer kullanıcıların oyun indirmesine izin verecek şekilde değiştirdiyseniz, Özel olarak işaretlenen oyunlar aktarılmayacak.

Özel olarak işaretlemek istediğiniz oyunları, alışveriş sepetinden, doğrudan bir web tarayıcısındaki oyun listesinden veya Steam istemcisi aracılığıyla Oyun sayfası > Ayarlar > Yönet’e giderek özel olarak seçebilirsiniz.