Dünya

Sri Lanka'da sekiz bombalı saldırı: 290 ölü, yüzlerce yaralı

Terör saldırılarında 2 Türk vatandaşı da hayatını kaybetti

21 Nisan 2019 07:33

T24 Dış haberler

Sri Lanka'da kiliselerde ve otellerde sekiz patlama meydana geldi. Saldırılarda en az 290 kişi hayatını kaybederken Paskalya Bayramını kutlamak için bir araya gelen yüzlerce Hıristiyan yaralandı. Patlamaların intahar saldırısı kaynaklı olduğu ifade ediliyor. Sri Lanka basını ilk saldırılardan 6 saat sonra iki patlamanın daha meydana geldiğini yazdı. Ada ülkesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin 35'inin yabancı uyruklu ve ikisinin Türk olduğu belirtildi.

Sri Lanka Savunma Bakanı saldırılarla alakalı olarak 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yerel kaynaklara göre 7. patlama Dehiwala'da bulunan Tropical Inn otelinde, 8. patlama ise Mahavilla Garden Yolu'nda meydana geldi.

İlk saldırılarda Kolombo'nun merkezinde bulunan lüks oteller Kingsbury, Shangri-la ve Cinnamon Grand ile Paskalya Bayramı törenleri yapılan üç Katolik kilise hedef alındı. Patlamaların hepsi yarım saat içerisinde meydana geldi. 

Saldırıların düzenlendiği kiliselerin başkent Kolombo'daki St. Anthony kilisesi,  Negombo'daki St. Sebastian kilisesi ve Batticaloa'daki bir kilise olduğu bildirildi. 

BBC'nin aktardığına göre saldırılarda en az 290 kişi hayatını kaybetti ve 400'den fazla kişi yaralandı. Yaşamını yitiren Türk vatandaşlarının isimlerinin Serhan Selçuk Nariçi ve Yiğit Ali Çavuş olduğu bildirildi

Hükümetin açıklamalarına göre ülkede sosyal medya servisleri ve mesajlaşma uygulamaları kullanıma kapatıldı.

Fransız haber ajansı AFP, Sri Lanka polisinin bugün yapılan saldırılar hakkında 10 gün öncesinden uyarıldığını yazdı. Habere göre yabancı bir istihbarat ajansı Sri Lanka polisini "Radikal İslamcı NTJ'nin önemli kiliselere intahar saldırıları düzenleyebileceği" konusunda bilgilendirdi. Bunun ardından Sri Lanka polis şefi ülkenin üst düzey yetkililerine bir uyarı metni yolladı.

Sri Lanka Devlet Başkanı Maithripala Sirisena yaptığı açıklamadan sonra "Bu komplodan sorumlu olan kişilere karşı sert eyleme geçilmesi konusunda talimat verdim" diye konuştu.

Türkiye'den saldırıya dair ilk açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi. Çavuşoğlu sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Sri Lanka’da Paskalya Bayramı sırasında kilise ve otellerdeki masum insanları hedef alan terör saldırılarını lanetliyorum. Motivasyonu ne olursa olsun Christchurch’teki hain saldırıyla Sri Lanka’daki aynı: korkak, barbar ve acımasız. Terörün dini, milleti, coğrafyası yok. Sri Lanka halkına başsağlığı diliyorum" yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Sri Lanka'da Paskalya Bayramı'na denk getirilen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Bu saldırı tüm insanlığa karşı yapılmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve tüm #SriLanka halkına şahsım ve Milletim adına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyorum" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "Sri Lanka’da kilise ve otellere yapılan terör saldırısını lanetliyorum. Hayatını kaybedenlere taziyelerimi sunuyor, yaralılara acil şifalar diliyorum. Faili, kaynağı ve ideolojisi ne olursa olsun terörün her türünü reddediyoruz"  yazdı. 

ABD Başkanı Donald Trump saldırı ile ilgili yaptığı paylaşımda, Sri Lanka'ya baş sağlığı dileklerini iletti ve yardım etmeye hazır olduklarını belirtti.

TIKLAYIN - Dünya liderlerinden 'Sri Lanka' mesajları

Saldırıları henüz hiçbir grup üstlenmedi.

Hint Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi olan Sri Lanka'nın 21 milyonluk nüfusunun yüzde 7.4'ü kendisini Hıristiyan olarak tanımlıyor. Nüfusun yüzde 70'ini ise Budistler oluşturuyor. Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını 1948 yılında kazanan ve tam adı Demokratik Sosyalist Sri Lanka Cumhuriyeti olan ülke yarı başkanlık sistemi ile yönetiliyor.  The Economist'in istihbarat birimi ülkenin yönetim sistemini "kusurlu demokrasi" olarak tanımlıyor. CIA World Factbook ve Dünya Bankası Sri Lanka'yı "gelişmekte olan bir ülke" olarak tanımlıyor. 

Sri Lanka'nın adı 1972 yılına kadar Seylan'dı. 1972 yılında hükümet ülkenin Britanya kolonisi olduğu dönemlerde kullanılan adını değiştirme kararı aldı. 2011 yılında Seylan ismini taşıyan bütün kurumların da ismi değiştirilmişti.