Medya

Sputnik grevi 7'nci gününde

23 Ağustos 2023 13:43

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile Sputnik Türkiye ofisi işvereni arasında sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev 7. gününde.

Sputnik işvereni ile karşılıklı yapılan 10 görüşmenin ardından sendikayı tanımaz tutumu ve 24 sendika üyesini işten atması üzerine başlayan grev devam ediyor. İstanbul’da Süzer Plaza’da Ankara’da ise Koç Kulelileri’nde olan Sputnik ofisleri her iki yerde de grev pankartı asan sendika, işten atılan üyelerinin geri alınmasını ve taleplerinin kabul edilmesini istiyor.

Türkiye’de yaşanan ekonomik krize rağmen, birçok sendikalı sendikasız medya kuruluşları ek zamlar, ek düzenlemeler yaparken Sputnik işverenin sendikaya herhangi bir ücret artışı teklifi vermediği öğrenildi. 

İşveren zam teklifi yapmazken hem 24 sendika üyesini işten atması hemde sendika üyelerine istifa etme yönünde baskılar yaptığı ortaya çıktı.

Anayasa'nın sendika hakkını tanıyan maddesinin yanı sıra sendikalar kanununu çiğneyen işveren, sendika işyeri temsilcisini de işten attı.

TGS suç duyurusunda bulundu 

Kanunların ve Anayasa'nın çiğnendiğini söyleyen TGS, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Hem sendikanın grev ilanı astıktan sonra 24 üyesinin işten atılmasının kanunlara aykırı olduğunu ifade eden sendika yöneticileri, hem de Anayasa ile güvence altına alınan sendika hakkının işveren temsilcileri tarafından ihlal edildiğini, üyeleri baskı yapıldığını söyledi.

Sendikanın ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, İletişim Başkanlığı’na ve RTÜK’e de ayrı ayrı şikayet dosyaları sundukları öğrenildi.

Bir aşamadan sonra sendikayı ortadan kaldırmak için işveren temsilcilerin her yolu denediğini söyleyen TGS Başkanı Gökhan Durmuş, şöyle konuştu:

“Açık açık anayasamızı, kanunlarımızı çiğniyorlar. Kanunları korumakla yükümlü olanların bu ihlallere seyirci kalmaması ve işveren temsilcilerine gereken yanıtı vermesi gerekiyor. Sputnik Türkiye çalışanları hak ettiklerinin dahi altında bir istekte bulundular. İşverenin teşekkür edip istekleri yerine getirmesi gerekirken gazetecileri işten atarak, greve çıkartarak bu iyi niyeti görmedi. İyi niyetimizi görmek istemeyenlere kararlılığımızı, birliğimizi ve dayanışmamızı göstermekten geri durmayız.” 

TIKLAYIN - Gazeteciler Cemiyeti'nden Sputnik'te grev yapan gazetecilere destek ziyareti: Gazetecilerin sendika üyesi olma zorunluluğu gelmelidir

TIKLAYIN - İşten atılan Sputnik Türkiye çalışanları Meclis gündeminde

TIKLAYIN - Grev başladı: İşten çıkarılan Sputnik çalışanları, pankartlarını ofislerin önüne astı

TIKLAYIN-TGS duyurdu: Sputnik çalışanları greve gidiyor

 TIKLAYIN - Sputnik, Atilla Güner'i işten çıkardı: Grev yapan gazetecilere destek verdim, şu anda çok sayıda sendikalı da işten çıkarılıyor!