Yaşam

Spermlerini bağışlamıştı; 17 çocuğu olduğunu öğrenince dava açtı!

En fazla 5 çocuk için anlaşan bağışçı, doğum kliniğine 5.25 milyon dolarlık tazminat davası açtı

03 Ekim 2019 20:07

ABD’de bir doğum kliniği için sperm bağışlayan Dr. Bryce Cleary, 'Oregon sınırları dışında en fazla beş çocuğun doğumunda kullanılması' için anlaşma yapmasına rağmen 17 çocuğun babası olduğunu öğrenince dava açtı. Cleary, 5.25 milyon dolar tazminat istedi.

Sputnik'in aktardığına göre, 30 yıl önce bağış yapan Cleary, kliniği ‘inanılmayacak kadar sorumsuz’ davranmakla ve anlaşmayı çiğnemekle suçladı.

Cleary’nin iddasına göre klinik ayrıca, spermlerin çocuklarını Oregon dışında doğuracak annelere verilmesi konusundaki taahhüdünü de yerine getirmedi. Dava dosyasında, 17 çocuktan en az ikisinin, Cleary’nin kendi çocuklarıyla aynı okullara gittiği belirtildi.

53 yaşındaki Cleary’nin eşiyle birlikte üç oğlu, ayrıca evlat edindikleri bir de kızları var.

"Kısırlıkla mücadele edenlere yardım etmek istedim"

Corvallis kentinde bir basın toplantısı düzenleyen Bryce Cleary, “Kısırlıkla mücadele eden insanlara yardım etmek istedim ve OHSU’nun sorumlu bir şekilde harekete edeceğine, sözlerine uyacağına inandım. Bu taahhütler olmasaydı asla bu işin bir parçası olmazdım. Ama bunların hepsinin yalan olduğunu öğrendim” dedi.

"Çocuklarımın düzinelerce kuzeni olduğu düşüncesi endişe verici"

Basın toplantısında Cleary’nin yanında söz konusu 17 çocuktan biri olan Allysen Allee de vardı. Şimdi 25 yaşında olan Allee, “Şu anda üçüncü çocuğuma hamileyim. Çocuklarımın düzinelerce ama düzinelerce kuzeni olduğu düşüncesi endişe verici” ifadelerini kullandı.

Klinik yorum yapmadı

OHSU Sözcüsü ise, görevi kötüye kullanmaya yönelik her iddiaya ‘hak ettiği ciddiyetle’ yaklaştıklarını belirtti.

Sözcü, “Hasta mahremiyetine ve tıbbi bilgilerin gizliliğinin korunmasına dair politikamız gereğince, bu konu hakkında yorum yapamayız” dedi.

Bryce Cleary, ilk sperm bağışının 1989 yılında OHSU’da öğrenciyken, okulun ricası üzerine yaptı. Mart 2018’de, iki genç kadının kendisiyle iletişime geçmesi üzerine Cleary, bağışladığı spermlerin ‘sonuçlarından’ haberdar oldu.

Aile geçmişinin sorgulandığı ‘Ancestry.com’ adlı site üzerinden araştırma yaptıklarını söyleyen kadınlar doğum kliniğinin de daha fazla kardeşleri olduğuna dair ‘açık’ bilgi verdiğini anlattı.

Bunun üzerine Ancestry.com sitesine kendi DNA’sını gönderen Cleary, bağışladığı spermler sayesinde en az 17 çocuğun doğduğunu öğrendi.