Bilim / Teknoloji

SpaceX, insanlığı Mars'a taşıyacak roket "Starship"i saatler sonra fırlatacak

Musk, geçen günlerde Ay ve Mars’a insan taşıyacak roketin yörünge uçuşuna hazır olduğunu açıklamış ve yakın zamanda bu denemenin gerçekleşebileceğini söylemişti

17 Nisan 2023 10:40

Elon Musk yönetimindeki uzay şirketi SpaceX, uzun süredir Starship ismi verilen dev bir roket geliştiriyordu. Musk, geçen günlerde ise Ay ve Mars’a insan taşıyacak roketin yörünge uçuşuna hazır olduğunu açıklamış ve yakın zamanda bu denemenin gerçekleşebileceğini söylemişti. Uçuş için tek engelin ise ABD Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) alınması gereken onay olduğu belirtilmişti.

Webtekno'nun haberine göre Geçen gün beklenen haber gelmiş, Starship aracının Super Heavy roketiyle birlikte yörünge testi için gerekli izinlerin alındığı açıklanmıştı. Aracın ilk yörünge uçuş testi bugün gerçekleştirilecek.

İlk yörünge testinde neler yaşanacak?

Starship'in uzaya ilk çıkış testi olacak olan bugünkü uçuşun hemen hemen 90 dakika sürmesi planlanıyor. Starship uzay aracının Dünya'nın etrafında tam tur atması planlanıyor.

Fakat uçuşta kullanılacak Booster 7 ve Ship 24 kod adlı Super Heavy roketi ile Starship uzay aracı, bu uçuşta herhangi bir görev yerine getirmeyecek. Normalde her iki parçanın da Dünya'ya yeniden inmesi planlanırken bu görevde araçlar bilerek okyanusa düşürülecek.

Uçuşta, araçlardan olabildiğince veri toplanması hedeflenecek. Toplanan veriler, gelecek yıllardaki insanlı görevlerin en sağlıklı biçimde yapılması için kritik önem taşıyacak.

Starship uçuş testi canlı takip edilebilecek

SpaceX, toplam 120 metre uzunluğa sahip roketinin ilk uçuş testine bugün 16.00’dan (TSİ) sonra başlamayı planlıyor. Roketin 16.00 - 17.30 saatleri arasında fırlatılması bekleniyor.

SpaceX’in Starship roketinin uçuş testi, şirketin resmî YouTube hesabından canlı yayınlanacak. Yayın, 15.15’te başlayacak.